Руският вицепремиер Александър Новак заяви в сряда, че световните енергийни

...
Руският вицепремиер Александър Новак заяви в сряда, че световните енергийни
Коментари Харесай

Александър Новак: Световните енергийни пазари ще се сринат при санкции срещу руския газ и петрол

Руският вицепремиер Александър Новак съобщи в сряда, че международните енергийни пазари ще се срутен, в случай че бъдат наложени наказания против съветския нефт и газ, защото Русия е главен експортьор на въглеводороди, оповестяват Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Европейският съюз, който разчита в огромна степен на съветската сила, обмисля разширение на глобите против Москва, наложени поради нашествието в Украйна, с цел да включи и въглеводородите. В понеделник обаче външните министри на Европейски Съюз не се схванаха по въпроса за налагане на наказания върху съветските енергийни първични материали.

Европейски Съюз, който започва нова вълна от наказания предходната седмица, въпреки всичко забрани вложенията в съветския енергиен бранш.

Съединените щати и Англия, които надалеч по-малко разчитат на съветското гориво, към този момент започнаха стъпки за възбрана на вноса на съветски нефт.

" Русия е най-големият снабдител, делът на съветските енергийни запаси на международните пазари е към 40%. Очевидно пазарите на нефт и газ биха се сринали без съветските въглеводороди при положение, че бъдат наложени наказания ", предизвести Новак пред Долната камара на съветския парламент.

Той добави, че има дефицит на недопечен нефт на международните пазари от към 1 милион барела дневно.

Новак също по този начин сподели, че Европа може да се сблъска с дефицит на дизелово гориво, като запасите в този момент са най-ниските от 2008 година насам.

Той уточни, че възбраната на съветския газопровод " Северен поток 2 " до Германия демонстрира некадърност за схващане на салдото на енергийния пазар и ще подхрани инфлацията.

Германия спря плана за газопровод " Северен поток 2 ", който беше предопределен да удвои потока на съветски газ, ориентиран непосредствено към Германия, откакто Русия публично призна независимостта на два отделили се района в Източна Украйна.

Александър Новак предизвести, че цената на газа от 4000 $ за 1000 кубически метра " не е границата ", като означи, че размерът на газа в съветското подземно вместилище " е доста по-нисък от предходната година ".

Той съобщи още, че Русия " в никакъв случай не е употребила енергийни запаси като оръжие ", наблягайки, че прави доставки на газ съгласно съществуващите контракти. Новак още веднъж увери, че горивно-енергийният комплекс на Русия продължава да работи обикновено " макар глобите ". Той също по този начин отхвърли концепцията, че Русия предизвиква покачването на цените на горивата.

Междувременно природният газ в Европа нараства към 105 евро за мегаватчас единствено ден, откакто удари триседмично ценово дъно към 95 евро. Поскъпването на синьото гориво стартира във вторник по здрач след информация, че гигантското находище на природен газ Troll в Норвегия е претърпяло непланирано спиране. Мрежовият държавен норвежки оператор Gassco съобщи, че е неразбираема продължителността на прекъсването, породена от щета на компресор.

Възходящото ценово придвижване се задълбочава по време на търговията в сряда, защото вложителите са в очакване на оферти от Европейската комисия проектодокумент, в който ще се изисква от страните членки на Европейски Съюз да запълват газовите си складове до 90% от потенциала преди всеки един зимен сезон (до 1-ви ноември всяка една календарна година).

Енергийните търговци означават, че тази цел ще бъде сложна за реализиране даже в интервали, когато търсенето понижава, показва Ройтерс.

В същото време в сряда се чака производството на вятърна сила във Англия и Германия за останала част от актуалната седмица да бъде под сезонната норма, което ще усили търсенето на газ за произвеждане на електрическа енергия.

Прогнозира се, че актуалното по-топло време ще завърши идната седмица, когато температурите още веднъж паднат под равнищата, типични за сезона, демонстрират данни на Refinitiv Eikon.

Що се отнася до предлагането на природен газ, доставките на съветски газ за Европа през газопровода " Северен поток 1 " през Балтийско море леко понижиха в сряда, като в това време продължава реверсивното подаване на газ на изток от Германия към Полша по тръбопровода " Ямал-Европа ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР