Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Северна Македония, където

...
Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Северна Македония, където
Коментари Харесай

Лавров пристигна в Скопие за Съвета на външните министри на ОССЕ, без да прелети над България

Руският външен министър Сергей Лавров дойде в Северна Македония, където от 30 ноември до 1 декември ще се организира съвещание на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), оповестява " Интерфакс ".

 

Самолетът на съветския министър кацна в Скопие рано сутринта в четвъртък.ТАСС добавя, че дължината на маршрута на министерския аероплан е била към 4 хиляди км, а пътуването е траяло повече от пет часа.

 

Самолетът на Лавров е прелетя над Турция и Гърция, макар че авансово се очакваше маршрут през България.

 

Както научи ТАСС, българската страна е отказала да допусне прехвръкване на самолета на ръководителя на съветското външно министерство, в случай че на борда е формалният представител на съветското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

 

В нотата на българското външно министерство, с която организацията разполага, се показва по-специално: " Дава се позволение за присъединяване в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и съпътстващата го делегация в сходство с бележката. Разрешението не се отнася за шефа на осведомителния отдел и печата на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова, която попада в листата на глобите, в сходство с настоящото законодателство на Европейски Съюз. "

 

Захарова заяви по-рано, съветското външно министерство е получило редица поръчки за двустранни срещи, като в програмата на министъра са планувани както многостранни, по този начин и двустранни събития.

 

По време на брифинг предния ден формалният представител на съветското външно министерство означи, че Съединени американски щати и някои страни от ОССЕ " вършат всичко, с цел да попречат на естественото присъединяване " на Русия в организацията, само че Москва прави всичко належащо за създаване на работа в Министерския съвет " по градивен метод ".

 

Участието на Лавров към този момент провокира различия. 

Припомняме, че  няма да вземат участие, в случай че Лавров взе участие в него. Както сподели пред кореспонденти заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко, това решение по никакъв метод няма да повлияе на ориста на организацията.

 

Не се планува двустранна среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Това съобщи във вторник вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел. 

 

" Не всички членове на делегацията на Лавров са получили позволение да преминат през българското въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие. София в никакъв случай не би си разрешила да даде позволение за прехвръкване през въздушното пространство, в случай че нямаме ясна визия за състава на делегацията. ", сподели Габриел. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР