Руският външен министър на Русия Сергей Лавров говори в общия

...
Руският външен министър на Русия Сергей Лавров говори в общия
Коментари Харесай

Няма да е както преди. Лавров смъмри Запада от световния подиум

Руският външен министър на Русия Сергей Лавров приказва в общия политически спор на Общото заседание на Организация на обединените нации. Външният министър приказва за настоящите международни проблеми, безплодните опити на Запада да резервира доминация в световната политика и вероятностите за смяна.

Натоварен график

Лавров беше дошъл в Ню Йорк няколко дни по-рано, при започване на една нашумяла седмица. Това е обичайната част от работата на Общото заседание (ОС), чиято 79-та сесия стартира през септември. Държавни, държавни ръководители и на външни организации се събират в Ню Йорк за няколко дни. Тази година обстановката е изключителна. За първи път от началото на пандемията от ковид се организира седмица на високо равнище без санитарни ограничавания. Участниците би трябвало да участват персонално на всички събития. Не се дава формат на видеообръщение..

Пристигането на Лавров няколко дни преди речта се дължи на натоварения график на министъра. Работният график на ръководителя на съветската дипломация беше написан безусловно минута по минута, тъй че да има задоволително време за пренасяне от една стая в друга. Ръководителят на Министерство на външните работи организира редица двустранни срещи и взе участие в съвещание на Съвета за сигурност (СС), само че най-очакваното събитие остана изявлението му от трибуната на Оценка за съвместимост.

" Логиката на историческия развой е неумолима "

Лавров стартира речта си на Общото заседание, като означи, че светът претърпява необратими промени. Контурите на бъдещето се дефинират от битката сред страните, които се застъпват за самоопределяне, и тези, които не престават да разчитат на политиката на неоколониализма. На първо място, Западът се придържа към предходното си великолепие. Министърът напомни, че съдружниците на Съюз на съветските социалистически републики от антихитлеристката коалиция още в края на Втората международна война са подготвяли интервенции „ Немислимо “ и „ Дропшот “ против Съветския съюз. Въпреки че тези проекти останаха на хартия, западните страни не се отклониха от нападателния курс, като след това нарушават всички подписани съглашения за неразширяване на Северноатлантическия алианс на изток. „ Поредицата от неотдавнашни взаимни учения сред Съединени американски щати и европейските съдружници в НАТО, в това число изпитване на сюжети за потребление на нуклеарни оръжия на територията на Руската федерация, стана невиждана след края на Студената война “, акцентира Лавров.

Сега продължава основаването на други враждебни съюзи, водени от Съединените щати: „ Нова рискова демонстрация на експанзионизма на НАТО станаха опитите за разширение на зоната на отговорност на блока до цялото източно полукълбо под хитрия девиз за „ неделимостта на сигурността на евроатлантическия и индийско-тихоокеанския район. “ За тази задача Вашингтон основава следени военно-политически мини съюзи като АУКУС, тройката САЩ-Япония-Република Корея, квартета Токио-Сеул-Канбера-Уелингтън, техните участници към практическо съдействие с НАТО, който вкарва своя инфраструктура в Тихоокеанския спектакъл.

" Глобалното малцинство се пробва с всички сили да забави естествения ход на нещата ", счита Лавров. Той напомни, че френският президент Еманюел Макрон реагира остро на неотдавнашното разширение на БРИКС като опасност за Запада. „ Логиката на историческия развой обаче е неумолима “, напомни министърът, отбелязвайки, че болшинството от хората в света са за съдействие на равни начала, заради което избират БРИКС и ШОС и като цяло една многополюсен свят.

„ За Русия е явно, че няма различен метод “, само че Съединени американски щати и техните спътници „ не престават да раждат спорове “, означи съветският външен министър, като предложи на западните политици да прочетат още веднъж Устава на Организация на обединените нации.

Лавров се спря и на противозаконните наказания. „ Ограниченията засягат най-уязвимите пластове от популацията “, акцентира той, настоявайки едностранните наказания да бъдат отстранени от Куба, Венецуела и Сирия. Министърът разкритикува опитите за „ украинизиране “ на дневния ред на всички интернационалните платформи, до момента в който редица спорове, в това число сирийски и палестинско-израелски, към момента не са позволени. Изострянето на обстановката на Корейския полуостров и на Балканите от Запада е обезпокоително. „ Продължаващото утежняване на обстановката в сръбския район Косово не може да не провокира безпокойствие. Целият свят вижда по какъв начин тъжната история на Минските съглашения за Украйна, които плануват специфичен статут на републиките от Донбас и които Киев намерено саботира с поддръжката на Запада, се повтаря на Балканите ”, добавя той.

Отделно ръководителят на съветското външно министерство приказва за вероятностите за промяна на Организация на обединените нации, където страните от световното болшинство би трябвало да получат повече пълномощия. Те, акцентира още Лавров, са подготвени за разговор със западните страни, само че казусът е в последните. Устойчивото развиване на света е допустимо единствено в случай че няма разделяне на демокрации и автокрации и в случай че се изостави желанието да се постанова волята на всички, заключи министърът.

Нови смешки и остарели проблеми

Престоят на Лавров в Ню Йорк, както постоянно се случва, не мина без хумористични забележки от страна на министъра. Например, на среща с генералния секретар на Лигата на арабските страни (ЛАГ) Ахмед Абу ал Гейт, министърът, отговаряйки на въпрос за настоящите каузи, иронично отговори „ всичко е наред, ние просто страдаме от изолираност “. Наистина, поради натоварения график, нямаше потребност да се приказва за игнориране на Русия, колкото и да го искаше Западът.

Други хумористични изявления на дипломата са за съществени проблеми. " Защо седите? Разходете се, можете да се отдалечите 40 километра ", обърна се той един път към съветски публицисти. Факт е, че тази година американските управляващи издадоха визи на публицисти от Русия, които лимитират придвижването им в Ню Йорк. Това не е първият демарш от Съединени американски щати. Преди това те набиха спиците на членовете на съветските делегации, като безусловно в последния миг утвърдиха документите им за влизане. Въпреки че официално постройките на Организация на обединените нации се намират на американска територия, има специфични правила за достъп до тях, тъй че Вашингтон в действителност просто подценява интернационалните правила.

През пролетта Москва към този момент се обърна към генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш с искане да стартира арбитражна процедура, т.е. да потърси отговорност от Съединени американски щати за ограничение на достъпа до постройките на Организация на обединените нации. Генералният секретар пренебрегва това искане. Той направи същото след молби от Москва през лятото. Въпреки това на двустранна среща оня ден Лавров още веднъж подсети на Гутереш за нерешения проблем. Министърът съобщи и книгата „ Украинските закононарушения против човечеството (2022-2023) “, подборка от документални материали „ Децата на Донбас “ и видеопослание от ученичка от Луганск. Момичето на фрагментите прикани членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да създадат всичко, с цел да спрат обстрела на мирни градове от украински войски. Все още не се знае нищо за реакцията на генералния секретар.

Какво друго има да приказваме?

В допълнение към безсмислието на опитите за уединяване на Русия, седмицата, която се организира в Ню Йорк, показва и други значими промени. Западът явно, за разлика от предходната година, по инерция към този момент не може да работи като обединен фронт. Британският министър председател Риши Сунак и френският президент Еманюел Макрон просто не дохвърчаха за Ню Йорк, базирайки се на работни задължения. Ако отсъствието на съветския и китайския водач е напълно разбираемо (те и Вашингтон няма защо да си приказват, както безапелационно сподели неотдавнашната среща на Г-20), то отсъствието на съдружници (на най-високо ниво) в Организация на обединените нации е обезпокоителен сигнал за Съединените щати.

В същото време въздействието на Москва и Пекин се усили доста през последните месеци. Традиционни сътрудници на американците като ОАЕ и Саудитска Арабия се причисляват към БРИКС. Последната среща на Г-20 с приемането на взаимна декларация, която взе поради желанията на Русия - Лавров назова документа почтен - потвърди, че няма единение на Запада. И европейците все по-често приказват срещу Украйна, макар предизвестията на Съединени американски щати за нуждата от цялостна поддръжка за режима в Киев. Показателно е да вземем за пример, че на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации след изказването на Зеленски за лишаването на Русия от право на несъгласие в Съвета за сигурност немският външен министър Аналена Бербок изрично отхвърли тази концепция. " Ние не поддържаме това и аз непрестанно съм давал това ясно на нашите украински сътрудници в договарянията. За полемиката в Германия е значимо да се каже: ние не поддържаме всичко, което се предлага от украинското държавно управление, “, акцентира тя.

Естествено, проблемите сред Русия и Запада не са изчезнали. Може би в този момент несъгласията даже ще се влошат. По-специално, на 26 септември членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ще би трябвало да обсъдят терористичната офанзива против " Северните потоци " - на този ден преди година се случиха детонациите на газопроводите и към момента няма ясни резултати от следствието. Лавров неведнъж е упреквал западните страни, че съзнателно „ замитат този проблем под килима “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР