Руският президент Владимир Путин заяви в петък, че има определени

...
Руският президент Владимир Путин заяви в петък, че има определени
Коментари Харесай

Путин пред Лукашенко: Има положителни развития в преговорите с Украйна

Руският президент Владимир Путин съобщи в петък, че има избрани позитивни развития в руско-украинските договаряния, които се организират съвсем всеки ден.

" Със сигурност ще ви осведомявам за обстановката в украинска посока и на първо място за това по какъв начин вървят договарянията сега, които в този момент се водят съвсем всекидневно. Там има избрани позитивни развития, както нашите договарящи ми оповестиха ".

Путин сподели това на белоруския президент Александър Лукашенко на среща в Москва, оповестяват Ройтерс и РИА Новости.

Владимир Путин също по този начин призна, че в Русия има проблеми, свързани със западните наказания. Той обаче изрази убеденост, че компликациите ще бъдат позволени, отбелязва БНР.

Междувременно Игор Жовква, заместник-ръководител на кабинета на президента на Украйна, съобщи пред CNN, представен от UNIAN, че Украйна е отворена за безпристрастен статут, само че изисква твърди гаранции за сигурност ".

Според него президентът Владимир Зеленски е подготвен да приказва непосредствено с президента на Руската федерация Владимир Путин, само че няма да прави компромис с съветската позиция по време на договарянията.

Той добави, че Украйна желае да работи с Путин и прилежащите страни, с цел да стартира построяването на „ обновената система за сигурност на Европа “.

Официалният представител на президента на Турция, Ибрахим Калън, съобщи, че в близко бъдеще е допустимо да провежда среща на президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски в Турция, предава ТАСС, представено от news.bg.

" Руският външен министър Сергей Лавров сподели, че президентът Путин ще се срещне със Зеленски без съмнение ", сподели представителят на турският президент, представен от вестник " Джумхуриет ". - " Мисля, че това е добър знак. Има причина да се счита, че такава среща ще се състои, евентуално в някакъв миг в близко бъдеще. "

Той също по този начин повтори, че Турция не има намерение да се причислява към глобите против Русия на този стадий.

Известно, е че президентът на Турция, Режеп Таип Ердоган, е в положителни връзки и с двамата водачи и не за първи път предлага посредничеството си.

Ден по-рано, Лавров, след среща с украинския си сътрудник, Дмитро Кулеба, в турския град Анталия, сподели, че Путин " в никакъв случай не отхвърля контакти ". Въпреки това, както означи съветският министър, съветските управляващи желаят " тези контакти да бъдат проведени не поради самите контакти, а с цел да фиксират някои съответни съглашения ".

След като Русия нахлу в Украйна, на 24 февруари, сред съветската и украинската страна се организираха три кръга на директни договаряния сред двете страни в Беларус, само че при тях не бе реализиран съвсем никакъв резултат, с изключение на отваряне на филантропични коридори, за чието от време на време пропадане двете страни се упрекват взаимно.

Русия към този момент разгласи публично своите претенции: Украйна да впише в конституцията си, че ще остане неутрална страна и няма да членува в никакви съюзи; да признае съветския суверенитет върху Крим, както и независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска " национални републики ".

Украинският президент, Володимир Зеленски, в изявление пред американския ефирен канал, " ABC ", въпреки и импровизирано, призна, че е " допустимо решение " за Крим и Донбас, като се отчетат ползите на двете страни.

Израелският министър председател Нафтали Бенет се опита да посредничи, като посети Москва и беседва с съветския президент, след което организира диалози и с украинския държавен глава. Периодично се организират телефонни диалози сред европейските водачи - най-вече френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц, които беседват по телефона както с Путин, по този начин и със Зеленски, само че към този момент тези договаряния също не водят до пробив.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР