Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия преустановява участието

...
Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия преустановява участието
Коментари Харесай

Какво представлява договорът Нов СТАРТ, в който Русия преустановява участието си?

Руският президент Владимир Путин съобщи през днешния ден, че Русия прекратява присъединяване си в контракта " Нов СТАРТ " за надзор на стратегическите нападателни оръжия, откакто упрекна Запада, че е директно забъркан в опити да бъдат нанесени удари по нейни стратегически военновъздушни бази, отбелязва Ройтерс.

Следва информация на организацията за това какво съставлява въпросното съглашение сред Москва и Вашингтон.

Договорът " Нов СТАРТ " беше подписан през 2010 година от тогавашните президенти на Съединени американски щати и Русия, Барак Обама и Дмитрий Медведев, и планува ограничение на броя на стратегическите нуклеарни глави, които Съединени американски щати и Русия имат право да разполагат.

Споразумението влезе в действие през 2011 година и срокът му на деяние бе продължен с пет години през 2021 година, откакто Джо Байдън встъпи в служба като държавен глава на Съединените щати. " Нов СТАРТ " дава опция на американски и съветски инспектори да подсигуряват, че двете страни съблюдават уговорените условия.

Въпреки това инспекциите бяха краткотрайно прекратени през март 2020 година поради пандемията от новия ковид.

Миналата година бе планувано да бъдат извършени договаряния сред Москва и Вашингтон в Египет, само че Русия ги отсрочи и нито една от двете страни не предложи нова дата.

По-рано този месец Русия сподели, че желае договорът да остане в действие, макар че дефинира метода на Съединени американски щати към контрола върху въоръжаването като деструктивен.

Русия и Съединени американски щати, които имат общо към 90 % от нуклеарните бойни глави в света, подчертаха, че непременно би трябвало да се избегне война сред нуклеарните сили.

Въпреки това съветската инвазия в Украйна тласна двете страни най-близо до директната борба за последните 60 години.

Съединени американски щати упрекнаха Русия в нарушение на контракта, като показаха, че тя не позволява осъществяването на инспекции на своя територия.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР