Руският президент Владимир Путин заяви, че представителите на Русия ще

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че представителите на Русия ще
Коментари Харесай

Путин обеща деблокиране на руския износ на торове през европейски пристанища

Руският президент Владимир Путин съобщи, че представителите на Русия ще работят все по интензивно за освобождение на торовете , които са блокирани в европейски пристанища, както и за възобновяването на износа на амоняк по водопровод през Украйна . Думите му са били отправени по време на среща с съветския предприемач Дмитрий Мазепин, който се отхвърли от контрола над производителя на торове " Уралхим-Уралкалий ", откакто през март стана обекта на наказания от страна на Европейския съюз, заяви Ройтерс.

Русия е подготвена да усили износа си на торове, е споделил още съветският държавен глава.

От своя страна Мазепин е изтъкнал като главен проблем това, че " много торове бяха замразени в европейските пристанища ". В портовете на Естония, Латвия, Белгия и Нидерландия залежават към 262 000 тона тор на " Уралхим-Уралкалий " ", добави той.

Блокираните количества в Европа на съветските производители на торове " Акрон " и " Еврохим " са надлежно 52 000 тона и съвсем 100 000 тона.

Товарите са блокирани поради глобите на Европейски Съюз против някогашните притежатели на фирмите, измежду които е и Мазепин. " Уралхим-Уралкалий " разгласи на 12 ноември, че се е договорил с Нидерландия, Естония и Белгия да доставя гратис торове до африкански страни.

Мазепин също по този начин изиска спомагателна помощ от Путин за обновяване на съветския експорт на амоняк по водопровод, минаващ от Русия през Украйна, и стигащ до крайбрежията на Черно море.

Износът на амоняк, употребен за произвеждане на торове , не беше част от подновяването през предходната седмица на черноморската договорка, позволяваща доставките на зърно от Украйна, макар че Организация на обединените нации (под чиято закрила бе реализирана сделката) беше оптимистично настроена, че Москва и Киев могат да се спогодят по въпроса.

Путин е коментирал износа на амоняк, като е споделил, че съветските управляващи ще работят с сътрудниците си от Организация на обединените нации за разрешаване на проблема, след което е добавил: " Ще забележим какво ще излезе от това ".

Украинският президент Володимир Зеленски през септември заяви, че ще поддържа възобновяването на износа на амоняк през Украйна, единствено в случай че Кремъл върне украински военнопленници - концепция, която Русия отхвърли.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР