Руският президент Владимир Путин възложи на бившия началник на щаба

...
Руският президент Владимир Путин възложи на бившия началник на щаба
Коментари Харесай

Путин възложи на бивш командир от Вагнер да сформира доброволчески отряди

Руският президент Владимир Путин разпореди на някогашния шеф на щаба на групировката " Вагнер " полковника от запаса Андрей Трошев (с псевдоним " Сивокосия " ) да стартира образуването на доброволчески елементи, написа " Труд ".

" На последната среща говорихме за това, че вие ​​ще участвате във образуването на доброволчески елементи, които могат да извършват разнообразни бойни задачи, на първо място, несъмнено, в зоната на специфична военна интервенция ", сподели той на среща с Трошев и съветския заместник-министър на защитата Юнус-Бек Евкуров.

" Вие сами сте се сражавали в такова поделение повече от година. Знаете какво е, по какъв начин се прави, знаете за проблемите, които би трябвало да бъдат решени авансово, тъй че бойната работа да върви по най-хубавия и сполучлив метод ", съобщи Путин.

Трошев е доближен на създателя на " Вагнер " Евгений Пригожин, който почина в самолетна злополука, два месеца след несполучливия протест на наемниците.

" В момента Андрей Трошев работи за съветското министерство на защитата ", удостовери представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

След гибелта на Пригожин Путин разпореди на бойците от " Вагнер " да се закълнат във честност към Русия.

Припомняме, че на 29 юни, 5 дни след метежа, президентът Владимир Путин приел в Кремъл група от 35 командири от " Вагнер ", в това число Пригожин. Тогава той им е предложил да преминат на работа към съветската войска под командването на " Сивокосия ".

Зад псевдонима стои полковник Андрей Трошев, разгласен от формалния вестник на Европейския съюз за началник-щаб на групата " Вагнер ".

Кой е Андрей Николаевич Трошев с псевдоним " Сивокосият "?

В открити източници се оповестява, че зад позивната " Седой " стои полковникът в оставка от полицията от Специализирания отряд за бързо реагиране към Министерство на вътрешните работи, някогашният артилерист-десантчик от съветската войска, деец от Афганистан, Чечня и Сирия, Андрей Николаевич Трошев. Носител на редица медали и ордени и воин на Русия за завладяването на Палмира в Сирия през 2016 година

Роден е на 5 април 1962 г в Ленинград (Санкт-Петербург). Завършва висшето артилерийско командно учебно заведение в Ленинград. Служи в разнообразни артилерийски елементи на командни и офицерски длъжности. Участва в бойнит дейности в Афганистан, командва батарея самоходни артиллерийски установки. За геройство и героизм е почетен с два ордена " Червена звезда ". След това приключва Военно-артилерийската академия.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики продължава службата си във въоръжените сили на РФ. Участва в контратерористичните интервенции в Северен Кавказ, за бойни заслуги е удонсоен с два ордена " За геройство " и " За заслуги пред Отечеството " 2-ра степен. След това служи в частите на Ленинградския боен окръг.

След като излиза в запаса, Трошев продължава да служи в органите на Министерство на вътрешните работи. Участва в подразделенията на ОМОН и СОБР към Главното ръководство на Министерство на вътрешните работи в Северозападния федерален окръг, командвал е Санкт-Петербургския Специализиран отряд за бързо реагиране. Приключва службата си през 2012 г със звание полковник.

От началото на войсковата интервенция в Сирия е доброволец. Без да взима директно присъединяване в бойни дейности, ръководи тиловата работа и службата за сигурност на ЧВК " Вагнер ". За завладяването на Палмира е почетен от президента със звание Герой на Руската федерация.

По непотвърдена информация след завръщането си в Русия е началник-щаб на ЧВК " Вагнер ", началник на служата ѝ за сигурност и изпълнителен шеф.

Международни наказания

На 29 юни 2022 г е включен в санкционния лист на Англия като един от ръководителите на " Вагнер ", взел присъединяване във военния спор в Сирия на страната на Башар Асад.

На 13 декември 2021 г е вписан в санкционните описи на всички страни от Европейски Съюз като началник-щаб на групата " Вагнер ", взел директно присъединяване в бойните дейности на страната на режима на Башар Асад, в частност в региона на Дейр-ез-Зор.

На 26 февруари 2023 г е прибавен в санкционния лист на Украйна.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР