Руският президент Владимир Путин разпореди германската компания Wintershall Dea и

...
Руският президент Владимир Путин разпореди германската компания Wintershall Dea и
Коментари Харесай

Австрийската ОМВ изгоря в Русия: Започва най-голямата национализация

Руският президент Владимир Путин разпореди немската компания " Wintershall Dea " и австрийската OMV да бъдат лишени от дяловете си за милиарди долари в планове за рандеман на газ в aрктикческите региони на Русия, съобщи Ройтерс, цитира Българска телеграфна агенция.

Според президентски декрет, оповестен късно през вчерашния ден, дяловете на OMV и " Wintershall Dea " в находище " Южно – русское " и планове в сибирското находище " Ачимов " би трябвало да бъдат върнати на новосъздадени съветски компании.

Най-голямото изземване на задгранични активи в Русия от Кремъл идва, откакто Владимир Путин разгласи дейностите на Запада след съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година като оповестяване на  икономическа война.

Руски бизнесмени получиха надзор върху някои огромни западни активи в Русия, в това число осем бирарии на „ Carlsberg “, както и компании на френския производител на храни и питиета „ Danone “.

Активи за стотици милиарди долари на съветската страна бяха замразени на Запад, както и положението на съветски предприемачи и вложители. Германия пое предходната година контрола върху огромната петролна рафинерия в немския град Швед, която е съветска благосъстоятелност и доставя 90 на 100 от горивото за Берлин.

Указът на Путин официализира загубата на контрола върху активите на BASF и " Wintershall Dea ", която е реалност от януари 2023 година. Целта на указите е да отбрани националните ползи на фона на " противозаконните и вражески дейности на Запада във връзка с съветските активи ", съгласно Кремъл.

" Wintershall Dea " е отчела чиста загуба през 2022 година, която се е намалила със 7,3 милиарда евро, най-много поради деконсолидацията на компанията в Русия.

OMV очакваше в началото да инкасира загуби от 1,5-1,8 милиарда евро поради изтеглянето от Русия.

Всички действия с съветско присъединяване, в това число каузи на " Wintershall Dea " в газопровода " Северен поток ", както и взаимните предприятия с производителя на газ " Газпром " би трябвало да бъдат законово разграничени доникъде на 2024 година.

Акциите на OMV ще бъдат продадени след това на съветската компания СОГАЗ, която застрахован " Газпром ".

Постъпленията от продажбите ще бъдат сложени в специфични сметки, благосъстоятелност на някогашните задгранични притежатели.

Всички корпоративни съглашения, които са били в действие преди този момент, към този момент няма да са годни, съгласно указите.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР