Според ново проучване даването на домашна работа по математика на

...
Според ново проучване даването на домашна работа по математика на
Коментари Харесай

Домашните по математика могат да донесат повече вреда, отколкото полза

Според ново изследване даването на домашна работа по математика на учениците от време на време може по-скоро да навреди, в сравнение с да помогне, изключително когато дилемите са прекомерно комплицирани, с цел да могат децата да се оправят с тях даже благодарение на родителите си.

Изследователите от Университета на Южна Австралия и Университета " Сейнт Франсис Ксавиер " в Канада интервюират осем канадски фамилии, като им задават въпроси за опита им с домашните по математика и въздействието им върху фамилията.

Всички фамилии са имали дете в трети клас, нормално на 8 или 9 години - възрастта, в която се вкарват първите стандартизирани проби по математика в региона, където е извършено изследването. Като цяло за математиката се приказва като за предмет, който не се харесва и който е обвързван с прекалено много спомагателна работа.

" Домашната работа от дълго време е призната като процедура, която затвърждава ученето на децата и усъвършенства университетския триумф ", споделя Лиза О'Кийф, старши учител по математическо обучение в Университета на Южна Австралия.

" Но когато задачата е прекомерно комплицирана за ученика даже с поддръжката на родителите, поражда въпросът за какво въобще е била сложена като домашно. "

Проблемите, разпознати в изследването, включват прекомерно сложното домашно - даже благодарение на родителите - както и това, че то отсрочва времето за лягане, навлиза във времето на фамилията и провокира възприятие на некомпетентност и незадоволеност.

Но това не е всичко. " Подобно на доста други неща, преподаването на математика се е развило с течение на времето ", споделя О'Кийф. " Но когато родителите осъзнаят, че техните изпитани способи се разграничават от тези, които учат децата им, може да им е мъчно да се приспособяват и надлежно - да усили в допълнение непотребното напрежение. "

Това може да докара до " негативизъм сред поколенията ", споделят откривателите. Според създателите на проучването майките са имали податливост да оказват помощ най-много за домашните. А когато те също намират дилемите за сложни, това може да ускори отрицателните стандарти за математиката и по-специално – че това не е предмет, в който девойките " естествено се отличават ".

Тези отрицателни стандарти могат да имат трайно влияние върху оценките и професионалните им желания, демонстрират други изследвания.

Разбира се, пандемията от ковид е към момента прясна в съзнанието на всички - време, когато децата постоянно са били карани да учат у дома, а родителите е трябвало да оказват помощ, когато е ставало въпрос за осъществяване на дилемите.

Макар че в това изследване е употребена дребна извадка от участници, откривателите настояват, че резултатите от него съответстват с общоприетите отзиви в региона на образованието. Те желаят да се положат повече старания, с цел да се подсигурява, че домашните работи по математика се задават по подобаващ метод и че не водят до отбиване на младежите от предмета в ранна възраст.

" Последното нещо, което учителите желаят да създадат, е да слагат девойките в неравностойно състояние във връзка с развиването на евентуално мощна математическа еднаквост ", споделя създателят на проучването Сара Макдоналд, преподавател в областта на образованието в Университета на Южна Австралия. Затова " се нуждаем от по-добро схващане на политиките и упованията за домашните работи ".

Макдоналд прибавя, че домашните по математика могат да имат и неакадемични изгоди – да вземем за пример да предизвикват независимостта, да развиват организационните умения и самодисциплина (макар и актуалното изследване да не открива доказателства в интерес на това).

Изследването е оповестено в British Journal of Sociology of Education.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР