Руският президент Владимир Путин поздрави последния съветски лидер Михаил Горбачов

...
Руският президент Владимир Путин поздрави последния съветски лидер Михаил Горбачов
Коментари Харесай

Путин нарече Горбачов изтъкнат политик, повлиял хода на световната история

Руският президент Владимир Путин поздрави последния руски водач Михаил Горбачов във връзка 90-годишния му празник, като го назова бележит държавен деятел на съвремието, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Вие по право принадлежите към плеядата от ярки, истински хора, изтъкнати държавни дейци на съвремието, значимо повлияли хода на родната и на международната история ", отбелязва Путин в поздравлението до юбиляря.

" Професионалният и виталният опит, енергичността и креативният капацитет на Горбачов му оказват помощ и до през днешния ден интензивно да взе участие в публичния живот, да следи реализирането на интернационалните филантропични планове ", показва Путин в телеграмата, оповестена на уеб страницата на Кремъл.

" В Германия няма да бъдат забравени мъжествените ви дейности в името на мира и свободата. С политическите си решения и вярата в обединена Германия вие дадохте решителен принос, с цел да бъде преодоляно по кротичък път разцеплението на европейския континент ", се споделя пък в приветствено обръщение до последния руски водач от немския президент Франк-Валтер Щайнмайер , публикувано от офиса му в Берлин.

В изявление за ТАСС във връзка днешния си празник самият Горбачов декларира, че гласността е била належащо изискване за преобразованията в Съветския съюз.

" Без публичност в страната нищо нямаше да се промени ", съобщи той.

Горбачов означи, че го подлагат на критика поради неговата " наивност ".

" Но в случай че нямах доверие към хората, към народа, перестройката въобще нямаше да стартира ", акцентира той, акцентирайки, че счита перестройката за основното дело на живота си.

" Дълбоко съм уверен, че перестройката бе нужна и че я водехме във вярната посока . Основното, което постигнахме в страната, е, че хората получиха независимост, сложиха завършек на тоталитарната система ", акцентира Горбачов.

Той дефинира като основни достижения на интернационалната сцена от това време края на Студената война и радикалното понижаване на броя на нуклеарните оръжия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР