Руският президент Владимир Путин подписа днес закон за временно спиране

...
Руският президент Владимир Путин подписа днес закон за временно спиране
Коментари Харесай

Путин подписа закон за временно спиране на участието на Русия в договора Нов СТАРТ

Руският президент Владимир Путин подписа през днешния ден закон за краткотрайно прекъсване на присъединяване на Русия в Договора за редуциране на стратегическите нападателни оръжия, предадоха ТАСС и ДПА, като се позоваха на Кремъл.

Договорът, прочут още като " Нов СТАРТ ", е единственото останало огромно съглашение сред Русия и Съединени американски щати за надзор върху въоръженията. Той лимитира нуклеарните арсенали на всяка от двете страни до 800 пускови системи и 1550 бойни глави в оперативна подготвеност. Споразумението, подписано през 2010 година, също по този начин планува Вашингтон и Москва да обменят информация за стратегическите си нуклеарни арсенали и да вършат годишно до 18 визити за инспекция на място.

Руският президент разгласи решението в своето послание към нацията предходната седмица. Той акцентира, че това не е излизане от съглашението. По-рано обаче Путин е предупреждавал, че възможен завършек на контракта, който изтича през 2026 година, може да докара до нуклеарна оръжейна конкуренция. Засега Русия желае да продължи да се придържа към контрактуваните оптимални ограничавания за нуклеарните оръжия, отбелязва ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР