Руският президент Владимир Путин обвини България, че бави изграждането на

...
Руският президент Владимир Путин обвини България, че бави изграждането на
Коментари Харесай

Путин: България бави “Турски поток”; Експерти: Забавянето е заради руска фирма

Руският президент Владимир Путин упрекна България, че бави построяването на “Турски поток ”. Българските енергийни специалисти обявиха, че съветска компания бави построяването на българска територия. Някои от тях слагат под подозрение целесъобразността на плана за България, съобщи кореспондент на БГНЕС.

България бави реализацията на продължението на “Турски поток ” на своя територия. Това съобщи съветският президент Владимир Путин.

„ Русия ще откри други благоприятни условия за реализирането на „ Турски поток “, в случай че България не желае “, сподели още стопанинът на Кремъл.

Краткият коментар пред БГНЕС от българското министерство на енергетиката на думите на съветския президент са: “Нямаме коментар! ”.

Експерти: Путин е зле осведомен, планът е загуба на средства

„ Руският президент е неприятно осведомен от неговите съветници във връзка с плана „ Турски поток “. Това съобщи за БГНЕС енергийният специалист проф. Атанас Тасев, който следи от близо основните енергийни планове на страната.
“Да, в реалност има закъснение, само че главната причина е поради съветския участник, който оспорва в Комисия за защита на конкуренцията състезанието за построяването на газопровода на българска територия. В тази връзка ние би трябвало да върнем топката на Русия и да се аргументираме, че забавянето не е по виновност на българското държавно управление “, сподели още проф. Тасев.

Неговата рекомендация е министър председателят Борисов в писмена форма до президента Путин да почисти този въпрос. Проф. Тасев посочи, че страната ни съблюдава периодите и на процедура дневно се строят по 4-5 километра, което за 100 дни е към 400 км. Срокът за довеждане докрай на тръбопровода до българо-сръбската граница е до юни.

Христо Казанджиев не вижда никакъв проблем в изказването на президента Путин и счита, че не би трябвало да му се отдава чак такова внимание или да е проблем за страната.
„ Смятам, че като цяло планът е безусловно ненужен, който носи непотребна загуба на средства за България “, съобщи енергийният специалист.

Руско-сръбска течна дружба

Изграждането на газопровода „ Турски поток “ през Сърбия ще бъде приключено през идващите седмици, съобщи още съветският президент.
“Сърбия се причисли към построяването на газопреносна система, която е сухопътно продължение на газопровода “Турски поток ” в Южна Европа. Полагането на тръбите на сръбска територия ще бъде приключено през идващите седмици ”, съобщи Путин на конференция след диалози със сръбския президент Александър Вучич.

Постигнато е съглашение за увеличение на потенциала на подземните газови складове, ситуирани в Сърбия, от 750 милиона на 2 милиарда кубически метра.
„ Убедени сме, че осъществяването на тези огромни енергийни планове ще помогне доста да се ускори енергийната сигурност освен на Сърбия, само че и на целия балкански район и на Европа като цяло “, съобщи съветският водач.

“Турски поток ” в числа ”

Проектът „ Турски поток “ планува построяването на газопровод с две прави, всяка с потенциал по 15,75 милиарда куб.м. газ. Той ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Проектът започва в края на 2014 година, откакто „ Южен поток “, който трябваше да излиза в България, бе спрян поради това, че не дава отговор на европейските условия, съдържащи се в Третия енергиен пакет.

Първата права на “Турски поток ” ще доставя с съветско „ синьо гориво “ Турция. След нейното създаване Москва повече няма да употребява маршрута през Украйна и България, а ще доставя газ непосредствено на Турция.
Втората права е предопределена за страните от Балканите и Централна Европа. Предполага се, че тя ще премине през територията на България за Сърбия и Унгария. Така България най-малко отчасти ще може да се компенсира преноса, който ще загуби за Турция, този път като обърне потоците от Изток на Запад.
„ Газпром “ заяви по-рано, че се организират проби преди стартирането в употреба на „ Турски поток “, като двете тръби са запълнени с газ. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР