Руският президент Владимир Путин не бива да очаква много украинци

...
Руският президент Владимир Путин не бива да очаква много украинци
Коментари Харесай

Зеленски: Истинска нормализация само след пълна деокупация на Донбас и Крим

Руският президент Владимир Путин не трябва да чака доста украинци да одобряват предлагането му за съветски паспорти, съобщи украинският новоизбран президент Володимир Зеленски и предлага украинско поданство на руснаците, оповестява " Ройтерс ".

Путин съобщи в събота, че Москва обмисля да предложи на всички украински жители бързо издаване на съветски паспорти, което евентуално ще разгневи някои политици в Украйна, които водят война с проруски сепаратисти от 2014 година

" Разликата в Украйна, по-специално, е във обстоятелството, че ние, украинците, имаме независимост на словото, свободни медии и интернет ", разяснява Зеленски.

" Ние ще осигурим украинско поданство на представители на всички нации, които страдат от властнически и корумпирани режими. На първо място руснаците, които през днешния ден евентуално страдат най-вече ", добавя той.

Путин направи изказването си след подписването на заповед за опростяване на процедурата за приемане на съветски паспорт за жителите на следена от сепаратистите източна Украйна, което провокира апели от Киев за повече интернационалните наказания.

В 5-годишната война сред украинските войски и подкрепяните от Русия сили са починали 13 000 души, макар обстоятелството, че през 2015 година е подписано условно преустановяване на огъня.

Путин съобщи през вчерашния ден, че желае да знае и позицията на Зеленски по отношение на спора в Източна Украйна, като добавя, че има усещането, че Зеленски няма да извърши изискванията на спокойно съглашение, подписано в Минск през 2015 година, макар че украинците са изтощени от войната.

Зеленски разяснява, че е подготвен за диалози, само че предизвести Русия да не се пробва да приказва с Украйна и украинците " на езика на заканите, военния и стопански напън ".

" Това не е най-хубавият път за преустановяване на огъня и деблокиране на процеса в Минск ", сподели той.

" От наша страна сме подготвени да обсъдим нови условия за взаимното битие на Украйна и Русия. С разбирането, че същинската нормализация ще се случи единствено след цялостна деокупация на Донбас и Крим ", изяснява Зеленски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР