Руският президент Владимир Путин нарече грешка решението на Съветския съюз

...
Руският президент Владимир Путин нарече грешка решението на Съветския съюз
Коментари Харесай

Путин нарече грешка изпращането на съветски войски в Унгария и Чехословакия през Студената война

Руският президент Владимир Путин назова " неточност " решението на Съветския съюз да изпрати танкове в Унгария и Чехословакия, с цел да смаже всеобщите митинги по време на Студената война, съобщи Ройтерс.

Той сподели това по време на Източния стопански конгрес в съветския град Владивосток, който се организира тази седмица.

" Това беше неточност ", сподели Путин в отговор на въпрос, обвързван с възприемането на Русия като колониална мощ поради изпращането на войски в Будапеща през 1956 година и Прага през 1968 година

Унгарското въстание е потушено от руските танкове войски и доста хора умират в столицата. Убити минимум 2600 унгарци и 600 руски бойци.

Протестите в Прага, известни като Пражката пролет, са прекъснати, когато войските на Варшавския контракт, ръководени от Съюз на съветските социалистически републики, нахлуват в Чехословашката социалистическа република (сега Чешка република, Чехия). Според историци вследствие на нашествието умират към 137 чехи и словаци.

" Русия в никакъв случай и на никое място не е била колонизатор, за разлика от западните страни ", сподели Путин и добави, че " не е вярно да се прави нещо във външната политика, което накърнява ползите на други нации ".

" Сътрудничеството ни постоянно е било изграждано на равноправна основа или с готовност за помощ и поддръжка ", сподели още президентът.

През февруари 2022 година обаче Путин изпрати десетки хиляди военни в Украйна, започвайки най-голямата сухопътна война в Европа след Втората международна. Миналата година той подреди окупация на съвсем задачите територии на 4 области в Украйна, където бяха извършени противозаконни референдуми за присъединението им към Русия. Още през 2014 година Москва анексира украинския полуостров Крим - деяние, което западните демократични страни не признават за законно.

Сега той сподели още, че Съединени американски щати вършат същите неточности като Съюз на съветските социалистически републики и че " нямат другари, а единствено ползи ".

Путин добави, че не чака обилни промени в връзките сред Русия и Съединени американски щати, без значение кой ще бъде идващият американски президент. Той обаче отбрани някогашния държавен глава Доналд Тръмп , който се кандидатира още веднъж, като сподели, че правосъдните каузи против него са политически и демонстрират какъв брой " гнила " е американската политическа система.

Освен за опит за, Тръмп е обвиняем и за и за нелегално от Белия дом след приключване на президентския му мандат.

Във Владивосток Владимир Путин ще се срещне с водача на Северна Корея Ким Чен-ун , който рано сутринта във вторник дойде в Русия с персоналния си брониран трен. Съединени американски щати предизвестиха, че се чака двамата да обсъдят Пхенян да продава оръжия на Москва за войната в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР