Руският президент Владимир Путин изпълни заканата си и подписа указ,

...
Руският президент Владимир Путин изпълни заканата си и подписа указ,
Коментари Харесай

Плащането в рубли на руския газ прехвърля риска от промени в обменните курсове върху европейците

Руският президент Владимир Путин извърши заканата си и подписа декрет, с който доставките на природен газ от съветски компании за " вражески страни " би трябвало да се заплащат само в рубли, без значение от договорните условия. България също към този момент получи публично искане за това, заяви в недделя министърът на енергетиката Александър Николов. Това би трябвало да се случва посредством превалутиране на преводите в евро или долари в рубли от " Газпромбанк ".

Защо обаче заплащането в рубли на газовите доставки е значимо за Русия. В разбор, оповестен във, роденият в България финансист Александър Михайлов, доцент по стопанска система в Университета в Рединг и шеф на Групата за стопански разбори (GEAR), изброява три евентуални аргументи зад решението на Путин:

Сегментирането на пазара на газа разрешеава на монополисти като " Газпром " да нагаждат цените посредством избор на валутата при интернационалните транзакции в обособените сегменти на пазара. Ако рублата нарастне, рискът с обменните курсове ще е за внасящите съветския газ " вражески " страни Подобен ход може да усили търсенето на рубли на интернационалните форекс пазари и да даде на Русия и централната и банка метод да продават тези рубли макар санкциитe

Според Михайлов комбинацията от тези три фактори има капацитета да ускори интернационалната роля на рублата, макар че създателят не изключва и разновидността това да е следващ политически спектакъл от страна на Путин , който да цели само да размие полемиката за ембарго на съветските енергийни доставки.
Реклама Защо е значимо
Ако рублата нарастне, то всички - от компаниите вносители, през фабриките и транспортните компании до семействата, отопляващи се на съветски газ, ще почувстват разликата в цената, предизвестява Михайлов.

Указът, подписан от Путин на 31 март цели да промени кой носи риска от изменящите се обменни курсове. До този миг договорите за доставка на съветски газ са в евро (58%), в долари (39%) или в паунди (3%), а в този момент Русия желае заплащането да става 100% в рубли. Заплащането на доставките на газ до този миг в евро или в долари е изолирало Европейски Съюз от флуктуациите в съветската рубла. " Изборът на валута има значение, защото дефинира дали купувачът или продавачът поемат валутния риск. Такава неустановеност може или да навреди, или да бъде от изгода на носителя на валутния риск, което не постоянно е елементарно да се планува ", написа Михайлов.

Ако Западът заплаща за съветския газ в рубли, то той поема и риска от транзакциите. Ако в междинен и дълготраен проект съветската рубла поевтинее, за Запада ще стане по-евтино да финансира вноса. Ако обаче рублата нарастне, то всички в Европейски Съюз по веригата на газа ще почувстват повишаването, показва Михайлов. Този риск може да подейства като спомагателна мотивация за страните от Европейски Съюз да диверсифицират енергийните си източници.

С тази смяна дълготрайното търсене на рубли на интернационалните пазари за валута и затова пазарен напън за увеличване на цената на рублата на пръв взор наподобява обезпечено поради дълготрайното търсене на съветски газ и нефт в Запада. Това би подкрепило отслабената от глобите съветска валута.
Реклама
Схемата би проработила, в случай че не се намерят задоволително различни доставки на газ, с които Русия да бъде заобиколена, или по-зелени заместители на газа, счита Михайлов . Той счита за вероятен сюжет Русия да не остане напълно изолирана посредством цялостно комерсиално и платежно ембарго поради войната на Путин в Украйна, за каквото приканват и някои немски икономисти.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР