Руският президент Владимир Путин е предупредил американския си колега Джо

...
Руският президент Владимир Путин е предупредил американския си колега Джо
Коментари Харесай

Путин предупредил, че може да скъса всякакви отношения със САЩ

Руският президент Владимир Путин е предизвестил американския си сътрудник Джо Байдън в снощния телефонен диалог, че в случай че Съединени американски щати вкарат нови " невиждани наказания ", това може да докара до цялостен раздор в връзките сред двете страни, заяви неговият външнополитически консултант Юрий Ушаков. Подобно нещо не се е случвало в никакъв случай в историята на двустранните връзки, открити в 1807 година с едно изключение - непризнаването на болшевишкия режим и Съюз на съветските социалистически републики сред 1917 и 1933 година

Заплахата на Путин е последвала повтарянето от Байдън, че в случай че Русия извърши военна интервенция против Украйна, ще има доста съществени последствия и цена, която Москва ще заплати, в това число изключване от интернационалната финансова система в композиция с въоръжаване на сътрудниците от НАТО.

" Но нашият президент незабавно реагира с думите, че в случай че Западът въпреки всичко реши при едни или други условия да вкара упоменатите невиждани наказания, то всичко това може да докара до цялостен раздор в връзките сред нашите страни ", описа Ушаков. По думите му Путин допълнил, че на връзките на Русия със Запада щяла да бъде нанесена " най-сериозна вреда ", а потомците ни щели да дефинират всичко това като " голяма неточност ".

Разговорът, траял 50 минути, бе пожелан от Путин и съгласно това, което споделят двете страни за наличието му нито една от двете страни не е смекчила позицията си. Определян като " сериозен " този диалог задава тона посоката на началото на диалози на ниско равнище на съветски делегации със Съединени американски щати, НАТО и в Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

Американско-руската среща по въпросите на сигурността е планувана за 9-10 януари, съвещанието на Съвета НАТО-Русия - за 12 януари, а диалогът в ОССЕ - за 13 януари. На тях Москва на процедура ще упорства за напълно нова архитектура на сигурността в Европа, като едно от изискванията е НАТО да върне отбранителната си инфраструктура 25 години в предишното - до положението от 1997 година, което значи евакуиране от всички някогашни руски републики и спътници, които през днешния ден са в алианса, включитлно България. Преди този година последното разширение на НАТО бе през 1982 година с Испания.

Това и още няколко условия, сложени от Русия, са безусловно неприемливи за Запада.

" Двамата лидрери одобриха, че евентуално има сфери, в които можем да реализираме важен прогрес, както и такива, където са вероятни съглашения, и че идните диалози ще дефинират по-точно очертанията на всяка от тези категории ", изясни за " Ройтерс " почитан американски преддтавител.

Според организацията макар предизвестията около Украйна има оптимизъм, че януарските срещи може да понижат напрежението. Но Байдън е предизвестил, че забележителен прогрес в разговора може да има, единствено в случай че стартира деескалация, а не ескалиране на това напрежение, сподели говорителката на Белия дом Джен Псаки.

Русия продължава да упорства, че разполагането на десетки хиляди нейни военни покрай границата с Украйна не е подготовка за намеса и страната е в цялостното си право да ги придвижва по своя територия. От Киев през вчерашния ден споделиха, че не виждат заплаха за директно нахлуване, въпреки че приготвят популацията си за подобен вид.

В Русия от Путин до денонощната медийна агитация на Кремъл повтарят непрестанно, че НАТО била застанала на прага на Русия и това към този момент е недопустимо. В реалност дребна обща граница сред страните от алианса и Русия има на няколко места - надалеч на север с Новрегия, с трите балтийски републики и на ексклава Калининград с Полша и Литва.

Сега съветската страна твърди, че съгласно Путин на идните диалози Москва " ще търси резултат под формата на обезпечена сигурност за Русия ", като съгласно Ушаков американският президент " се съгласи по принцип с тази позиция ". Какво тъкмо е споделил Байдън не разясняват от Вашингтон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР