Руският посланик отправи остри думи към Финландия в събота, като

...
Руският посланик отправи остри думи към Финландия в събота, като
Коментари Харесай

Русия издава ядрено предупреждение към новия член на НАТО

Руският дипломат насочи остри думи към Финландия в събота, като предизвести, че страната ще предприеме ответни ограничения против новия член на Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО), в случай че на финландска територия бъдат ситуирани нуклеарни оръжия.

Финландия е една от най-новите европейски страни, които се причислиха към военния алианс, като публично бе призната в него през април 2023 година Скандинавската страна беше подтикната да изиска участие от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година и от зачестилите ѝ закани за експанзия против други страни.

Във видеото: Зам. генералният секретар на НАТО: Русия употребява тематиката за нуклеарните оръжия за агитация

Швеция е последната страна, призната в НАТО затова, като се причисли на 7 март.

Двете страни оповестиха, че обмислят да аплайват за участие през май 2022 година, единствено няколко месеца след началото на войната сред Русия и Украйна.

Русия от дълго време гледа на НАТО като на антагонистична мощ, поради въздействието на членове създатели като Съединените щати и Обединеното кралство. Членовете на НАТО също по този начин са задължени да дават военна помощ на други членове при положение на нахлуване, което значи, че Русия рискува доста по-голям спор, в случай че предприеме дейности против страни като Финландия.

В изказване, оповестено в събота в изявление за държавната осведомителна организация ТАСС, съветският дипломат във Финландия Павел Кузнецов съобщи, че връзките сред двете страни не могат да се върнат към предходния си тип.

" Рано или късно връзките сред двете съседки ще бъдат възобновени. Това обаче няма да стане толкоз бързо, колкото ни се желае ", сподели посланикът.

" Всичко тук ще зависи не толкоз от Хелзинки, която значително е изгубила своята самостоятелност при вземането на външнополитически решения, а по-скоро от общия политически курс, който Вашингтон и Брюксел следват по отношение на Русия. Във всеки случай няма да има връщане към предходния формат на съдействие, откакто Финландия се причисли към нападателния боен блок [НАТО]. "

Кузнецов също по този начин предизвести Финландия, че Русия ще реагира, в случай че на финландска територия бъдат ситуирани нуклеарни оръжия, подкрепяни от НАТО.

" Разбира се, не можем да не реагираме на възможните решения на финландското държавно управление в тази област. Конкретните стъпки ще бъдат създадени според от действителните закани, които тези дейности ще съставляват за нашата сигурност ", добави той.

" Финландците не могат да не осъзнаят, че сходна огромна провокация няма да остане без съветски отговор. Въпреки това чакаме, че здравият разсъдък ще надделее ", споделя още той.

От Newsweek прецизират, че са създали опит да се сдържат с правителството на Финландия по електронната поща за коментар в събота следобяд.

Руският президент Владимир Путин осъди решението на Финландия да стане член на НАТО предишния месец, като назова присъединението на прилежащата страна " безсмислена стъпка ", която го е принудила да изпрати оръжие на границата, по време на изявление за пропагандатора на съветската държавна телевизия Дмитрий Кисельов, оповестява европейската " Правда ".

Финландският министър-председател Петери Орпо се обърна към Европейския парламент през март, като съобщи на съдружниците си, че Русия " не е непобедима " и ги прикани да се оправят с " предизвикването " да поддържат Украйна и да понижат ролята на Москва като дълготрайна опасност за Европа.

" Русия продължава да прави военни закононарушения в Украйна ", сподели той.

" Русия явно се готви за дълъг спор със Запада и съставлява непрекъсната и екзистенциална военна опасност за Европа. Ако ние, като обединена Европа, не успеем да отговорим в задоволителна степен на това предизвикателство, идващите години ще бъдат изпълнени с рискове и надвиснала опасност от нахлуване. Сега би трябвало да обещаем поддръжката си за Украйна, с цел да може тя да завоюва тази война, и в същото време да засилим личните си отбранителни качества. "

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР