Руският пенсионер не затваря очи вече 36 годиниОт ядрената авария

...
Руският пенсионер не затваря очи вече 36 годиниОт ядрената авария
Коментари Харесай

Заради Чернобил украинец не може да спи вече 36 години

Руският пенсионер не затваря очи към този момент 36 години

От нуклеарната повреда в Чернобил изминаха съвсем 36 години. Но поразяващите човешкия живот резултати от радиацията не престават да припомнят за себе си. И то по допустимо най-шокиращия метод.

Още при започване на века Фьодор Никитович Нестерчук от украинския гради Камен-Каширский става прочут по целия свят. Именно тогава за пенсионера стартират да пишат освен украинските и съветските, само че и презокеански медии.

Просто тъй като Нестерчук твърдял, че не спи към този момент над 20 години. От случая му се заинтересували японски учени, които благодарение на специфична инсталация са следили Фьодор Никитович и фактически с изключение на къси леки дрямки не са засекли никакви признаци на „ същински “ сън, написа.

Самият Фьодор Нестерчук споделя, че е престанал да спи след чернобилската злополука. По неговите думи, когато в атомната централа, която се намира на повече от 400 километра от родния му град, става повредата, той губи схващане и се свестява след цели 19 часа.

В продължение на идващите няколко месеца Нестерчук бил на легло, тъй като е изгубил способността си да се движи. След това прохожда обикновено, само че към този момент не може да спи пълноценно.

Наистина някои експерти допускат, че загубата на сън, от която Фьодор Нестерчук страда и през днешния ден, е разследване на някакво хронично заболяване. Както признава и той самият, още от младини е спял неприятно и за малко време.

Затова постоянно е работел от рано заран до късна вечер като инструктор по селското стопанство в районния партиен комитет. Нестерчук също признава, че се отнасял доста отговорно към отговорностите си и по тази причина спял единствено по 2-3 часа в денонощие. Но освен нервното пресилване, както допускат медицинските специалисти, е причина за тази безсъница. От 33-годишна възраст Фьодор Нестерчук е малтретиран от радикулит.

Той просто не може да спи обикновено поради болките и евентуално това да е провокирало разстройство на самия физиологически механизъм на съня. Далеч не всички имат вяра, че Нестерчук изобщо не спи. Михаил Полуектов, създател на книгата „ Загадките на съня “, написа, че по време на фотосите на едно телевизионно предаване той си общувал с Фьодор Никитович и той си признал, че въпреки всичко спи, въпреки и малко.

Безсънните нощи на Фьодор Нестерчук, който към този момент е над 80-годишен, са били в действителност изтезание. Сахрудин и Расул Сафарови - създатели на „ Забавна енциклопедии за индивида “, пишат, че известно време той е работил в допълнение като нощен надзирател и четял доста.

За това време той препрочел домашната си библиотека няколко пъти. След това това почнал да заучава наизуст големи текстове. Например на 60 години знаел наизуст «Слово о полку Игореве “(„ Слово за похода на Игор “ - първия съветски епос, сравним по размер с „ Илиада “ - б.р). Когато зрението му отслабнало, Фьодор Никитович наблегнал на новините от радиото и малкия екран, само че последователно и това почнало да го изморява. И все пак, лягайки си, отново не можел да заспи.

Отначало той мечтаел най-малко едно денонощие да спи като естествен човек, само че последователно привикнал с тази своя специфичност.

В едно от интервютата си пенсионерът признава, че не му оказват помощ и най-ефикасните модерни медикаменти и по тази причина просто нямал различен избор, с изключение на да се помири със своята орис.
Страдаме от провалите до 2065 година
Аварията в Чернобилската АЕЦ на 26 април 1986 година е една от най-големите нещастия в човешката история. Тежко потърпевши са 12 области в Украйна с повърхност 50 000 кв. км, и 46 500 кв. км от територията на Беларус.

Радиоактивните материали, публикувани в деня на повредата, като количество са равни на 500 атомни бомби, количество, 500 пъти по-голямо от измереното след рухването на атомната бомба над Хирошима.

Но най-чудовищното са последствията за човешкото здраве. Кръвните ракови болести в Европа са повишили честотата си 60 пъти в последните десетилетия, съпоставено със статистиките, правени през 70-те години. Само в Русия хиляди деца са оперирани от рак на щитовидната жлеза, директна последица от чернобилската повреда.

Същият вид „ чернобилски “ рак се следи из цяла Европа. По данни на изследвали казуса особено в Беларус има 300 000, родени след повредата деца, които страдат от проблеми, породени от нуклеарната повреда в АЕЦ „ Чернобил “.

Според Международната организация за ракови проучвания тази нуклеарна повреда ще е причина за гибелта на десетки хиляди европейци и по-нататък – до 2065 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР