Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затворa. Това съобщиха

...
Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затворa. Това съобщиха
Коментари Харесай

Русия призна: Алексей Навални е мъртъв

Руският опозиционен водач Алексей Навални умря в затворa. Това оповестиха от наказателната колония на Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг.

Навални, най-изявеният противник на съветския президент Владимир Путин, излежаваше 19-годишна присъда затвор по обвинявания в екстремизъм.

Отделът на Федералната работа за осъществяване на наказванията за Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг заяви за гибелта на Алексей Навални в колонията.

" На 6 февруари 2024 година в наказателна колония № 3 наказаният Навални А. А. след разходка се почувствал зле, като съвсем незабавно изгубил схващане. Незабавно дойде медицинският личен състав на институцията, беше извикана бригада на спешна помощ " - се показва в известието на уеб страницата на УФСИН.

" Бяха извършени всички нужни реанимационни дейности, които не дадоха позитивни резултати. Лекарите от Бърза помощ установяваха гибелта на наказания. Причините за гибелта са в развой на определяне ", - се оповестява в уеб страницата на УФСИН.

" По решение на фамилията на Алексей Навални няма да разясня нищо. В сряда при Алексей е бил юристът му и тогова всичко е било наред ", заяви юристът Леонид Соловьов пред " Новая газета ".

Прессекретарят на Навални Кира Ярмиш написа в обществените мрежи:

" Засега нямаме никакво удостоверение на това известие. Адвокатът на Алексей в този момент излетява за Харп. Веднага щом имаме някаква информация, ще я съобщим ".

Говоителят на съветския президент, Дмитрий Песков, съобщи, че на Владимир Путин е докладвано за гибелта на Алексей Навални, а ФСИН организира инспекция във връзка със гибелта му.

По думите на Песков, медиците би трябвало да изяснят аргументите за гибелта на опозиционера.

По непотвърдена информация става дума за откъснат тромб.

Руски медии напомнят, че през 2022 година Байдън е предизвестил Путин за " разрушителни последици, в случай че Навални почине в пандиза "

Алексей Навални беше задържан през януари 2021 година при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне. Според дисидента опитът за нападение против него е бил проведен от съветските специфични служби.

През февруари 2021 година съдът отсрочи предходната присъда на Навални за отнемане от независимост за хипотетични финансови измами. През март 2022 година опозиционерът получава друга присъда - девет години в строго охранявана наказателна колония по обвинявания в заграбване и пренебрежение към съда. Два месеца по-късно против Навални са повдигнати нови обвинявания, в това число за " основаване на екстремистка организация ", а през октомври 2022 година описът с обвинявания е уголемен и включва " поощряване на тероризма " и " реабилитиране на нацизма ".

През август 2023 година московски съд призна Навални за отговорен в хипотетичната " екстремистка активност " и го осъди на общо 19 години затвор. Както оповестява уеб сайтът Meduza, Навални е трябвало да бъде изместен в наказателна колония с висока степен на сигурност, предопределена за най-опасните пандизчии, в това число рецидивисти и наказани на пожизнен затвор.

Навални нееднократно се е оплаквал от изискванията в наказателната колония, като непосредствено ги е наричал изтезания. Критикът на Кремъл заяви, че е бил лишаван от сън, не е получавал здравна помощ и съзнателно е бил подложен в килия с наказан за ликвидиране пандизчия, който страда от тежки болести и не съблюдава персонална хигиена. Освен това не му е бил позволен никакъв контакт със бранителите или роднините му.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР