Руският министър на отбраната Шойгу обиколи ракета, дисплей на дрон при посещение в Иран

...
Техеран, Иран – Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се
Коментари Харесай

Техеран, Иран – Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с висши военни и служители по сигурността в Иран и посети изложба на ирански ракети и дронове.

Шойгу пристигна в Техеран във вторник и беше официално приет от Мохамад Багери, началник-щаб на иранските въоръжени сили.

Продължете да четете

списък от 4 елементаКак важна ли е сделката за размяна на затворници между САЩ и Иран?Ядрената агенция на ООН критикува Иран, че не допуска инспектори да участват в програмата за наблюдениеСАЩ и Иран освобождават затворници след трансфер на $6 милиардаКак Иран ще насели Ормузкия пролив острови, към които ОАЕ също претендира?край на списъка

Той се срещна с министъра на отбраната на Иран Мохамад Реза Аштиани, началника на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) по въздухоплаването Амир Али Хаджизаде и началника по сигурността Али Акбар Ахмадиан.

Багери каза на Шойгу, че военното сътрудничество е в авангарда на разширяването на отношенията между Техеран и Москва, които от месеци работят върху нов дългосрочен план за сътрудничество.

„Този ​​документ има сериозни военни и отбранителни измерения и може да служи като подходящо основание за разширяване на дългосрочното сътрудничество между двете страни“, каза той, цитиран от иранските държавни медии.

Багери каза, че двете страни ще проведат съвместни военни учения през февруари 2024 г.

Шойгу каза, че отношенията между двете страни са достигнали ново ниво.

„Ние се стремим към цял набор от планирани дейности, въпреки съпротивата на Съединените щати и техните западни съюзници“, заяви Шойгу според руската информационна агенция Интерфакс.

„Санкционният натиск върху Русия и Иран показва безполезността си, докато руско-иранското взаимодействие достига ново ниво.“

След среща с Хаджизаде от IRGC, руският началник на отбраната беше отведен на изложба, показваща набор от ирански оръжия, включително селекция от балистични ракети, системи за противоракетна отбрана и дронове.

Сред тях беше Шахед-136, безпилотният самолет камикадзе, или боеприпаси, за които западните съюзници обвиняват Техеран, че доставя на Русия за войната й в Украйна.

Иран последователно отрича обвиненията, заявявайки, че е доставял на Русия дронове преди войната и подкрепя прекратяването на конфликта чрез преговори.

Съединените щати и техните съюзници също предупредиха, че Техеран може да обмисля продажбата на ракети на Русия за нейната война, въпреки че Иран не е направил подобни публични съобщения.

По време на първото си официално посещение в Иран от началото на войната в Украйна миналата година, Шойгу обсъди и напрежението между Армения и Азербайджан относно Нагорни Карабах, където азерските сили започнаха военна операция тази седмица.

Ирански официални лица казаха на Шойгу, че Техеран подкрепя преговорите във формат 3+3, което предполага участието на трите страни от Южен Кавказ – Армения, Азербайджан и Грузия – и трите най-близки съседи в региона, а именно Иран, Русия и Турция.

Двете страни също обсъдиха „едностранността на САЩ“, разширяването на регионалните блокове като BRICS и обещанието на европейските сили да запазят военните санкции срещу Иран въпреки клаузите за прекратяване на действието в ядреното споразумение на Техеран от 2015 г. със световните сили.

„Противодействието на споделените предизвикателства, включително едностранчивостта на САЩ, е сред най-важните и стратегически въпроси в нашите съвместни усилия“, каза иранският министър на отбраната Ащиани на Шойгу, цитиран от местни медии.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР