Руският министър на отбраната казва, че Украйна е изтощена, войната показва слабост на западните оръжия

...
От Гай ФолкънбриджМОСКВА (Ройтерс) – Министърът на отбраната на Русия
Коментари Харесай

От Гай Фолкънбридж

МОСКВА (Ройтерс) – Министърът на отбраната на Русия каза пред официални лица във вторник, че способността на Украйна да се бие е била " почти изчерпана" и каза, че войната е разкрила уязвимости в западните оръжейни системи, които Москва скоро ще сподели.

Войната пося опустошение в източна и южна Украйна, уби или рани стотици хиляди и предизвика най-голямата прекъсване на връзките на Русия със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Украйна и Западът обвиниха Русия във военни престъпления и представиха нахлуването на Москва като заграбване на земя в имперски стил. Кремъл представя конфликта като екзистенциална битка с враждебния Запад, който според него иска да разкъса Русия.

Говорейки на конференция по сигурността в Москва, на която присъстваха китайският министър на отбраната Ли Шанфу, министърът на отбраната Сергей Шойгу, 68, каза, че конфликтът е бил сериозно изпитание за Русия.

„В специалната военна операция руската армия развенча много митове за превъзходството на западните военни стандарти“, каза Шойгу в рядка публична реч , според текст, предоставен от неговото министерство.

„Предварителните резултати от бойните операции показват, че военните ресурси на Украйна са почти изчерпани“, каза Шойгу, един от най-мощните съюзници на президента Владимир Путин. Той не даде подробни доказателства в подкрепа на нито едно от изявленията.

Ройтерс получи отказ от акредитация за участие в конференцията по сигурността от министерството на отбраната. Не беше посочена причина.

Западът определя войната като най-голямата стратегическа грешка на Москва след съветската инвазия в Афганистан през 1979 г. и западните лидери казват, че искат да победят Русия на бойните полета в Украйна. Украинската контраофанзива досега не е успяла да доведе до голям териториален успех.

Русия казва, че ще постигне всичките си цели в Украйна, която представя като марионетка на Запада. Тя многократно е показвала, че е готова да води дълга война и е поставила части от своята икономика от 2 трилиона долара на бойна основа.

Шойгу каза, че ще сподели подробности за слабостите на западните оръжия и че нито едно от тях не е неуязвимо .

"Имаме данни за... унищожаването на германски танкове, американски бронирани превозни средства, британски ракети и други оръжейни системи", каза той. „Готови сме да споделим нашите оценки... с нашите партньори.“

Шойгу обвини Украйна, че многократно е използвала цивилна инфраструктура, за да скрие войници и тежка военна техника и че Киев е обстрелвал цивилни селища в контролираната от Русия източна част Украйна.

Украйна, каза той, е използвала черноморската сделка за зърно като прикритие за изграждане на складове за оръжия и боеприпаси в Одеса и други пристанища. Украйна многократно е отричала да използва гражданска инфраструктура за военни цели и отрича каквото и да било насочване към цивилни.

В коментари, насочени към Китай, Шойгу каза, че Западът умишлено подклажда ситуацията около Тайван, сравнявайки ситуацията с войната в Украйна.

„При тези условия двустранните отношения между Русия и Китай надминаха нивото на стратегическите връзки във всички отношения, превръщайки се в нещо повече от съюзнически“, каза Шойгу.

(Докладва Гай Faulconbridge; Редактиране от Conor Humphries)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР