Руският милиардер Андрей Мелниченко намери изключително прост начин да защити

...
Руският милиардер Андрей Мелниченко намери изключително прост начин да защити
Коментари Харесай

Как руският милиардер Андрей Мелниченко защити активите си от европейските санкции

Руският милиардер Андрей Мелниченко откри извънредно елементарен метод да отбрани активите си от ударите на европейските наказания. Той просто дал контрола върху две от най-големите компании в света за рандеман на въглища и произвеждане на торове на брачната половинка си. И това, съгласно трима души, осведомени със случая и представени от Ройтерс, се е случило безусловно ден преди Мелниченко да бъде включен в санкционните описи на Европейски Съюз.

Бизнесменът, натрупал положението си в енергийната промишленост на Русия в годините след разпада на Съюз на съветските социалистически републики, трансферирал акциите на въгледобивната компания СУЕК (SUEK) и концерна за произвеждане на торове " Юрохем груп " (EuroChem Group) на 8 март, точно на 50-тия си рожден ден , на Александра Мелниченко и по този начин й дал цялостен надзор върху двете компании.

До този ден милиардерът управлявал двете компании чрез верига от тръстове и корпорации от Москва и Цуг в Швейцария до Кипър и Бермуда, разкриват правни документи, видени от Ройтерс.

От 2006 година насам брачната половинка на Мелниченко е втора в листата на действителните притежатели на двете компании съгласно доверителни документи, споделят тримата осведомени източници, които са поискали да запазят анонимност, защото не им е позволено да приказват обществено за активите на двойката. Това значи, че тя би наследила фирмите, в случай че брачният партньор й почине, споделят те.

След експлоадирането на войната в Украйна Мелниченко почнал да се притеснява, че ще попадне в описите на глобените от Европейски Съюз предприемачи и на 8 март уведомил членовете на борда на двете компании, че се отдръпва като притежател. Това незабавно задействало верига от промени в документите, все едно че Мелниченко е умрял, и брачната половинка му станала притежател на фирмите.

Бизнесменът и жена му не бяха открити от Ройтерс за коментар по случая. Говорител на основаната н Русия СУЕК не отговори на изпратените запитвания за коментар. Базираната в Швейцария " Юрохем " удостовери, че Александра Мелниченко е заменила брачна половинка си като автентичен притежател.

" След напускането на нейния създател, главната действителна благосъстоятелност върху тръста, притежаващ 9 0-процентен дял в световната компания за торове, автоматизирано мина във притежание на брачната половинка му ", се споделя в изказване на компанията пред Ройтерс.

За ролята на Александра Мелниченко в " Юрохем " пръв заяви швейцарският всекидневник " Тагес анцайгер " Ролята й в СУЕК, измененията в собствеността и други значими детайлности излизат едвам в този момент на бял свят.

Мелниченко, който основа СУЕК и " Юрохем " преди две десетилетия, беше по данни на сп. " Форбс " осмият най-богат човек в Русия з а предходната година със положение от към 18 милиарда $.

На 9 март Европейски Съюз глоби Мелниченко поради околните му връзки с Кремъл като част от опита на Запада да накаже съветския президент Владимир Путин поради нашествието му в Украйна. Санкциите, които включват заледяване на активи, възбрана за влизане в Европейски Съюз и възбрана на европейски субекти да му обезпечават финанси , обаче, не се отнасят за брачната половинка му и за двете им деца - щерка и наследник.

На 15 март Англия също включи Мелниченко, който е руснак, само че е роден в Беларус, а майка му е украинка, в санкционните си описи. На идващия ден същото стори и Швейцария .

В изказване до Ройтерс през март, откакто му бяха наложени глобите, предприемачът окачестви войната в Украйна като " същински трагична " и се разгласи за мир. Негов представител уточни тогава, че Мелниченко няма " политически пристрастия ".

Западът наложи огромни наказания на съветски компании и предприемачи в опит да накара Москва да спре войната. Но някои глобени милиардери, като да вземем за пример Роман Абрамович и Владимир Евтушенков, към този момент бяха трансферирали активите си на другари и членове на фамилията , което породи съществени подозрения в ефикасността на този способ за оказване на напън против Кремъл.

Мелниченко, който беше регистриран като гражданин на швейцарския алпийски курорт Санкт Мориц до преди да бъде глобен, разпореди прехвърлянето на фирмите от насаме място в подножието на Килиманджаро, където чествал рождения си ден, съгласно осведомен източник.

Самолет “Боинг " 737, маркиран с отличаващо се " А " на фюзелажа си, известно като подписа на милиардера, кацнал в Танзания на 5 март, пристигайки от Дубай, сочат данни на уеб страницата за следене на полети " Флайтрадар ". Адвокат на Малниченко не отговори на изпратени му въпроси по отношение на пътуването до Килиманджаро. 

Прехвърлянето на собствеността върху СУЕК и " Юрохем " се оказва със съществени последствия . След няколкоседмична инспекция швейцарските финансови управляващи заключават, че двете компании могат да продължат да работят обикновено, защото Мелниченко към този момент не е обвързван с тях. До сходни заключения стигнали и регулаторните органи във Англия и Германия. И двата регулатора не са дали отговор на настояванията от страна на Ройтерс за коментар.

След приключването на инспекциите в края на април, СУЕК и " Юрохем ", чийто доходи за предходната година са надлежно 9,7 и 10,2 милиарда $, се оказаха в положение да изплатят милиони по лихвите на своите облигационери. През последните седмици двете компании даже посочили на своите западни клиенти и сътрудници документи с новата конструкция на собствеността, с цел да ги уверят, че могат напълно законно да продължат бизнеса си с тях, споделят двама осведомени източници.

Според швейцарския Секретариат по икономическите каузи (SECO) нито СУЕК, нито " Юрохем " попадат под ударите на глобите. SECO показва, че доколкото е осведомен, Мелниченко към този момент не е притежател на тръста, към който е принадлежал " Юрохем ", по времето когато е бил глобен от Европейски Съюз и Швейцария. Секретариатът въпреки всичко е потърсил гаранции от компанията, че към този момент не дава средства на Мелниченко.

" Компанията и нейните шефове подсигуряваха документално до SECO, че съблюдават напълно швейцарския санкционен режим и в частност, че глобени лица нямат достъп до финансови средства или други стопански запаси ", съобщи SECO в отговор на питане.

Швейцарските управляващи опазиха решението си да не постановат наказания на брачната половинка на Мелниченко и неговите някогашни компании с аргумента, че и Европейски Съюз не го е сторил. " В този случай направихме тъкмо това, което направи и Европейски Съюз ", съобщи в сряда по швейцарската телевизия министърът на стопанската система Ги Пармелен.

По думите му Швейцария се притеснява, че вероятно санкциониране на " Юрохем " във време, когато цените на торовете непрекъснато порастват, би оказало пагубно влияние върху селскостопанските пазари. По данни на Организация на обединените нации през предходната година компанията е произвела над 19 милиона метрични тона изкуствени торове, което е към 10 на 100 от световното произодство.

Европейската комисия съобщи, че няма информация за прехвърлянето на активите на Мелниченко на неговата брачна половинка. Комисията добави, че се стреми да затвори малките врати, позволяващи на компании и човеци да заобикалят глобите. По-рано тази седмица Брюксел излезе с предложение за криминализиране на всевъзможни дейности, чиято цел е заобикалянето на глобите, в това число с прехвърлянето на активи на членове на фамилията.

Математик с фантазии да стане физик, Мелниченко напуща университета, с цел да се впусне в безредния и постоянно гибелен свят на постсъветския бизнес. Той основава банка МДМ, само че през 90-те години на 20 век, към момента е прекомерно нищожен, с цел да се включи в приватизацията по времето на президента Борис Елцин, когато имуществото на някогашната суперсила минава в ръцете на шепа олигарси с голямо политическо и стопански въздействие.

Впоследствие Мелниченко се ориентира към изкупуването на въглищни и торови компании, постоянно изпаднали в усложнение, което го прави един от най-богатите хора в Европа. При оповестяването на глобите против него Европейски Съюз уточни, че т ой " принадлежи към най-влиятелния кръг съветски предприемачи, поддържащи близки връзки с съветското държавно управление ".

Мелниченко е измежду няколкото десетки предприемачи, които се срещат с Путин в деня, когато Русия атакува Украйна , с цел да обсъдят възможното влияние на предстоящите наказания, а това разкрива околните му връзки с Кремъл, показва Европейски Съюз в санкционниоте си причини от 9 май.

В особено изказване на 10 март СУЕК и " Юрохем " публично оповестиха, че техният създател е напуснал позициите си в бордовете и на двете компании.
По това време представител на Мелниченко отхвърли предприемачът да принадлежи към вътрешния краг на Путин и уточни, че той има намерение да оспори глобите в съда. На 17 май предприемачът внесе иск в Общия съд на Европейски Съюз против наложените му наказания, сочат данни от съда.

Междувременно на 12 март Италия конфискува суперяхтата на Мелниченко – дългата 143 м " Сейлинг яхт А " (Sailing Yacht A), пусната на вода от корабостроителницата в Кил, Германия през 2015 година и оценена на към 530 милиона евро.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР