Руският историк Юрий Дмитриев, специалист по проучване на сталинските репресии,

...
Руският историк Юрий Дмитриев, специалист по проучване на сталинските репресии,
Коментари Харесай

Изследовател на сталинските репресии полу Русия за детска порнография

Руският историк Юрий Дмитриев, експерт по изследване на сталинските репресии, беше наказан през днешния ден на 15 години затвор за полово принуждение над дете, по дело, което съгласно последователите му, е било политическо, съобщи Франс прес.

Осъждането на този член на Неправителствени организации " Мемориал " - правозащитна организация, страж на паметта на жертвите на ГУЛаг, е първото от три правосъдни произнасяния в границите на три дни, които може да доведат до закриването й тази седмица.

В Телеграм " Мемориал " заяви, че Дмитриев е получил 15-годишна присъда.

Настоящата присъда усилва с две години предходна, постановена през 2020 година по същото дело, считано от последователите на историка за репресивна мярка поради изследванията на Дмитриев на смъртоносните чистки от руската ера.

Осъдителната присъда беше постановена от съд в град Петрозаводск, столицата на съветската самостоятелна република Карелия, където Дмитриев оглавяваше клон на " Мемориал ".

Тази Неправителствени организации, която е дирек на съветското гражданско общество от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, е обект на две правосъдни каузи за разпускането й, които би трябвало да се гледат на следващия ден в вдругиден.

Дмитриев беше задържан и упрекнат през 2016 година по обвинявания в детска порнография, тъй като имаше голи фотоси на осиновената си щерка.

Тогава той изясни, че фотосите са били правени за да се наблюдава израстването на момичето и през 2018 година беше оневинен. Впоследствие обаче имаше преразглеждане на присъдата му и Дмитриев беше наказан на 13 години затвор, които през днешния ден бяха увеличени на 15.

Според доста Неправителствени организации, Дмитриев заплаща за проучванията си за мащаба на сталинските репресии. Те са страница от историята, чието значение Кремъл се пробва да омаловажи, тъй като е в прорез с формалното мнение за героизма и величието на Русия, наследничка на Съюз на съветските социалистически републики, отбелязва Агенция Франс Прес.

Дмитриев посвети десетилетия на определяне на местата на всеобщи гробове и на ексхумация на останките на жертви на сталинските репресии.

При ръководството на президента на Русия Владимир Путин, който е някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), организацията - правоприемник на политическата полиция по времето на Ленин и Сталин, достъпът до държавните архиви по тези въпроси беше доста стеснен, а самоличността на причинителите на чистките беше засекретена. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР