Руският и турският лидер участваха в тържествена церемония по повод

...
Руският и турският лидер участваха в тържествена церемония по повод
Коментари Харесай

Как руските технологии пробиват санкциите на Запада

Руският и турският водач участваха в тържествена гала във връзка зареждането на нуклеарно гориво в АЕЦ " Аккую ". Този план е от извънредно значение, в това число и за Русия. Западът си сложи задачата да изтласка съветските технологии от международния пазар, само че в последна сметка всичко стана другояче.

На площадката на строящата се АЕЦ " Аккую " в Турция се организира тържествена гала по процедурата за доставка на нуклеарно гориво за реактора на първи реактор. На церемонията участваха онлайн главите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. На церемонията участваха и генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, генералният шеф на съветската държавна корпорация за атомна сила „ Росатом “ Алексей Лихачов и министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез. Неслучайно това събитие получи подобен висок статус, макар че това към момента не е началото на употребата на атомната централа.

Процедурата по зареждането включва голям брой тествания и измервания, а от нея до стартирането на реактора би трябвало да минат няколко месеца. От началото на реакцията в дейната зона до началото на генерирането на мощ в работен режим би трябвало да мине още известно време.

„ Планираме да правим физическо пускане през идната година, да доведем реактора до минимално контролируемо равнище на мощ и да стартираме поетапно увеличение на мощността на реактора, да „ натиснем “ турбината, с цел да генерираме стабилно електрическа енергия през 2025 година, както одобрихме в нашето междуправителствено съглашение с Република Турция “, сподели Лихачов.

Значението на „ Аккую “ за Ердоган

В навечерието на президентските избори, планувани за 14 май, за Ердоган стартирането на „ Аккую “ е мотив да показва триумфа както на неговата индустриална политика, по този начин и на външната му политика. Гласоподавателите, подкрепящи Ердоган, се свързват най-вече със селското стопанство, индустриалния бранш и туристическата промишленост. За фермерите и хотелиерите поддържането на положителни връзки с Русия е гаранция за стабилността на приходите им. За индустриалците достъпът до електрическа енергия на постоянни (и за предпочитане ниски) цени е значим.

АЕЦ „ Аккую “, която се строи и ще се ръководи от „ Росатом “, е образец както за триумф, по този начин и за здравомислие за аудиторията на Ердоган. Пускането на атомната електроцентрала ще значи появяването на постоянен източник на електрическа енергия в енергийния баланс на Турция, без значение от сезонните фактори, изменящите се метеорологични условия и (до огромна степен) съмненията в цените на въглеводородите.

Путин, говорейки на церемонията, увери, че по време на последния диалог с Ердоган те са се съгласили „ да задълбочат още повече съдействието в стопанската система и търговията, да подтикват прогресивния напредък на двустранната търговия, която към края на 2022 година надвиши 62 милиарда $, и също да насърчат притока на насрещни вложения, с цел да се помогне на бизнес структурите на двете страни да навлязат взаимно на пазарите си. „ Договорихме се с президента на Турция за разширение на съдействието в региона на селското стопанство, определяне на реципрочни доставки на агропромишлени артикули и съгласуване на интернационалните въпроси, свързани с продоволствената сигурност “, съобщи Путин.

Руският водач се пошегува, че „ откакто „ Аккую “ проработи на цялостен потенциал, несъмнено, евентуално ще доставяме по-малко природен газ за Турция - през днешния ден това е безценен артикул и занапред ще става все по-скъп ”. Но той незабавно посочи, че „ ние сме решени да засилим съдействието в доставките на този тип гориво – в тази ситуация се връщам на газа – за трети страни “. Това е и задачата на предлагането за основаване на районен газов хъб в Турция, който да доставя природен газ на заинтригувани задгранични купувачи на пазарни цени.

Преразпределение на нуклеарния пазар

За Русия и „ Росатом “ продължаването на сполучливото създаване на АЕЦ „ Аккую “ закупи изключително значение. Колективният Запад от ден на ден стяга курса си към преразпределение на пазара на нуклеарна сила и изтласкване на „ Росатом “ от него.

На фона на въвеждането на антируските наказания през декември 2022 година Финландия приключи контракта с Росатом за построяването на АЕЦ „ Ханхикиви-1 “. През 2021 година, още преди рецесията в Украйна, Чехия изключи китайската корпорация ЦГН и „ Росатом “ от търга за построяването на пети енергоблок на АЕЦ „ Дуковани “. А през март 2022 година Чешката република разгласи желанието си да се откаже от нуклеарно гориво от Русия за своите атомни електроцентрали „ Темелин “ и „ Дуковани “ (построени по руски проекти), преминавайки към горивото на американската „ Уестингхаус “ или френската „ Фраматом. “ Но това изказване имаше темперамент на политическа декларация, защото сегашните ресурси от гориво са задоволителни за работа на АЕЦ „ Темелин “ за две години напред, а АЕЦ „ Дуковани “ за три години.

През юли 2022 година Словакия разгласи желанието си да се „ освободи от зависимостта в доставките на гориво за атомните си електроцентрали от Русия “. Страната разполага с две издигнати от Съюз на съветските социалистически републики атомни електроцентрали („ Бохунице “ и „ Моховце “). През ноември 2022 година Финландия се отхвърли от услугите на „ Росатом “ за доставка на ТВЕЛ за руските реактори ВВЕР-440 в АЕЦ „ Ловииза “ и подписа контракт с „ Уестингхаус “.

През юни 2022 година Г-7 одобри официално съобщение, „ изразяващо груповото желание за понижаване на зависимостта от цивилен нуклеарни и свързани артикули от Русия, в това число работа за подкрепяне на страни, които се стремят да разнообразят своите вериги за доставка на нуклеарно гориво “.

" Неутроните на демокрацията "

На неотдавнашния конгрес за нуклеарна енергетика в Сапоро Япония, Канада, Франция, Япония, Англия и Съединени американски щати подписаха съглашение за потребление на своите цивилен нуклеарни енергийни браншове за обезпечаване на нуклеарно гориво за съществуващи и нови реактори. Всъщност в този момент груповият Запад освен ще популяризира втечнения газ „ с молекули на свободата “, само че и горивните касети „ с неутрони на демокрацията “.

За модел може да послужи решението на България да се откаже от съветските горивни касети за издигнатата от Съюз на съветските социалистически републики АЕЦ " Козлодуй ". По-рано, според изискванията за присъединение към Европейския съюз, България трябваше да затвори четири от шестте блока на тази атомна централа (през 2002 и 2006 г.).

Сега, съгласно ново съглашение, до 2033 година канадската компания „ Камеко “ ще доставя естествен уран на предприятията на европейския тръст УРЕНКО, където той ще бъде обогатяван до реакторно равнище. След това обогатеният уран ще бъде доставен на " Уестингхаус ", която ще създава горивни пръти за блокове на АЕЦ " Козлодуй ".

Днес международният пазар на горивни касети за атомни електроцентрали е разграничен основно сред „ Росатом “, френската компания „ Фраматом “ (навремето „ Арева “) и „ Уестингхаус “.

„ Уестингхаус “ в миналото беше водач в американската нуклеарна промишленост, само че беше продадена на английската БНФЛ през 1996 година, препродадена през 2006 година на японския тръст „ Тошиба “ и в този момент е в развой на препродажба на канадския консорциум на „ Камеко “ и „ Брукфилд “. Но без значение от притежателите в Съединени американски щати, те считат тази компания за американска и ѝ поверяват осъществяването на деликатни задачи в полза на Съединени американски щати. Например на 17 март 2023 година (според американския ефирен канал Си-Ен-Ен) Андреа Феркил, началник на Службата за политика на неразпространение на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, изпрати писмо до управлението на „ Росатом “, в което декларира, че АЕЦ „ Запорожие “ в Енергодар " съдържа нуклеарни механически данни с американски генезис, чийто експорт се управлява от държавното управление на Съединени американски щати ", и изиска " да не се пипат тези нуклеарни технологии ".

Що се отнася до конкуренцията в построяването на нови атомни електроцентрали, тук никой от страните от Г-7 не може да се похвали с същински триумф. Досега построяването на нови атомни електроцентрали е осъществено сполучливо от съветската „ Росатом “, китайските компании и южнокорейската КОПЕК.

Канадската компания „ Канду “, френската „ Фраматом “ и самата „ Уестингхаус “ през днешния ден не могат да се похвалят с огромен триумф.

Може би по тази причина срещата в Сапоро разиска не толкоз въпросите за построяването на нови атомни електроцентрали, колкото „ отхвърлянето на изкопаемите горива в интерес на възобновимите енергийни източници “ (Какво от това урановата руда е изкопаемо гориво!).

Така министърът на енергийната сигурност на Англия Грант Шапс сподели: „ Осигуряването на световна енергийна сигурност посредством потреблението на надеждни интернационалните доставки на нуклеарно гориво от безвредни и надеждни източници е едната страна на уравнението, другата е нуждата да се влага в чисти, евтини и надеждни енергийни източници и нашият проект „ Зареждане на Британия “ ще направи тъкмо това. Трябва да спрем да разчитаме на скъпи и вносни изкопаеми горива и да се съсредоточим върху по-интелигентни енергийни решения. “

Отговорът на Русия

При тези условия за Русия е значимо да показва, че „ изтласкването на Росатом “ е единствено западна агитация. Продължаващото строителство на атомна електроцентрала в Турция е значим знак и за други клиенти на „ Росатом “. И той има доста такива.

Портфолиото от задгранични планове за създаване на атомни електроцентрали на Росатом (като се вземе поради отхвърли на финландската компания „ Феновойма “ от строителството на АЕЦ „ Ханхикиви-1 “) за пролетта на 2023 година е 34 реактора. Както сподели ръководителят на Росатом Лихачов през февруари 2023 година, „ до 10 страни водят договаряния с нас за започване на взаимна активност във връзка с построяването на атомни електроцентрали. И ние сме близо някъде в три-четири случая към този момент до сключването на междуправителствени съглашения.

Сред страните, с които се възнамерява да започне/разшири съдействието в нуклеарната енергетика, са Бангладеш, Индия, Египет, Китай и Турция. В края на 2022 година „ Росатом “ подаде документи за присъединяване в търг за избор на реализатор за построяването на атомна електроцентрала в Саудитска Арабия.

В началото на 2023 година Русия и Мианмар подписаха междуправителствено съглашение за съдействие в региона на мирния атом. То е ориентирано най-вече към построяването на атомни електроцентрали с ниска мощ. Но Москва не смъква от дневния ред и договарянията за бъдещото създаване на атомна електроцентрала в Мианмар с реактори ВВЕР-1000 или ВВЕР-1200.

А АЕЦ „ Аккую “ е друга икономическа котва, която в случай че не обвързва Турция с Русия, то принуждава Истанбул да не се причислява към антируските наказания и даже оказва помощ за заобикалянето им (намирайки лична полза в това).

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР