Руският генерал Суровикин е освободен от поста началник на въздушнокосмическите сили: Доклади

...
Руският генерал Сергей Суровикин, който по едно време беше командващ
Коментари Харесай

Руският генерал Сергей Суровикин, който по едно време беше командващ военните усилия на Москва в Украйна, беше освободен от поста началник на въздушнокосмическите сили на страната, виден журналист в Русия и медии съобщиха.

Алексей Венедиктов, бившият главен редактор с добри връзки на вече несъществуващата радиостанция „Ехо Москвы“ (Ехото на Москва), каза във вторник в своя канал в Telegram, че Суровикин е бил отстранен, цитирайки официален указ. Суровикин ще остане в министерството на отбраната след отстраняването си, каза Венедиктов.

Указът все още не е публикуван, но няколко националистически руски военни блога също съобщиха за смяната на Суровикин.

Суровикин беше главнокомандващ на руските части в Украйна от октомври 2022 г. до януари 2023 г. Той беше командирът, който нареди изтеглянето на руските войски от южния украински град Херсон през ноември 2022 г.


Няма официално потвърждение на доклада на Венедиктов, въпреки че рускоезичната медия РБК по-късно във вторник също съобщи, че Суровикин е уволнен, като се позовава на свои източници.

„Армейският генерал Сергей Суровикин е освободен от длъжност във връзка с прехода към друга работа и е на разположение на (Министерството на отбраната)“, каза РБК.

Един от източниците на вестника каза, че Суровикин „в момента е в краткосрочен отпуск“.

Руският генерал не е виждан публично от краткотрайния бунт през юни на групата наемници Вагнер и нейния лидер Евгений Пригожин срещу руското отбранително ведомство.


Суровикин беше смятан за един от най-важните съюзници на Пригожин в редовната руска армия и в борбата за власт на шефа на Вагнер с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

По време на бунта Суровикин се появи във видео, призовавайки Пригожин да се оттегли. Въпреки това, след инцидента с Вагнер, руски и чуждестранни новини съобщиха, че Суровикин е разследван за възможно съучастие в бунта.

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст The Institute for the Study of War (ISW) заяви във вторник, че руските военни блогъри твърдят, че последните новини за съдбата на Суровикин не са нито нови, нито изненада.

„Предполагаемото уволнение на Суровикин не е ново и не променя нищо, защото руските власти отстраниха Суровикин от власт веднага след бунта на Пригожин от 24 юни“, казаха блогърите, според ISW.

Суровикин си спечели прозвището „Генерал Армагедон“ по време на военната намеса на Русия в гражданската война в Сирия.

През октомври той беше назначен да отговаря за руските военни операции в Украйна, но през януари тази роля беше поверена на Герасимов и Суровикин беше назначен за негов заместник.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР