Руският газов гигант Газпром реши да не изплаща дивиденти във

...
Руският газов гигант Газпром реши да не изплаща дивиденти във
Коментари Харесай

Акциите на Газпром се сринаха след отказ на компанията да изплаща дивиденти


Руският газов колос " Газпром " реши да не изплаща дивиденти по отношение на миналогодишните си финансови резултати, оповестява " Ройтерс ". Решението се случва за първи път от 1998 година насам и провокира спад на акциите на компанията с 27%.

„ Акционерите взеха решение, че в актуалната обстановка не е целесъобразно да се изплащат дивиденти въз основа на резултатите за 2021 година “, сподели заместник-изпълнителният шеф Фамил Садигов.

Той добави, че " Газпром " избира да се концентрира върху съветската районна газификация, подготовката за отоплителния сезон и заплащането на нараснали налози.

Сривът в акциите е вследствие на това, че решението на компанията анулира рекомендацията на борда на шефовете за погашение на дял от 52,53 рубли на акция, което би било най-големият раздаван дял.

Енергийният колос възнамерява да похарчи 526 милиарда рубли до 2025 година, с цел да усили газификацията на Русия от настоящето й равнище от 72%. Законодателите също по този начин разискват налагането на по-висок налог за рандеман на минерали върху компанията, защото държавното управление усилва обществените заплащания.

" Това е злополука за акциите на " Газпром ", защото единствената капиталова прелест на компанията бяха високите дивиденти. Решението евентуално е частично обвързвано и с желанието на финансовото министерство да усили бюджетните доходи ", изясняват анализатори на Tinkoff Investments.

Решението на Газпром идва, защото Групата на седемте най-богати стопански сили (Г-7) се стреми да ограничи цената на съветския нефт и газ като метод да попречи на Москва да финансира войната в Украйна, което докара до внезапното повишаване на цените на силата

Доставките на съветски газ към Европа през Украйна и през газопровода " Северен поток 1 " също са намалели. В изказването си в четвъртък " Газпром " не загатна нито предложенията на Г-7 за ограничение на цените на газа, нито понижените потоци към Европа, като и двете заплашват да понижат приходите на компанията и вероятно данъчните ѝ заплащания.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР