Руският газ не е евтин, напротив – той постоянно поскъпва.

...
Руският газ не е евтин, напротив – той постоянно поскъпва.
Коментари Харесай

Пет спешни мерки за газа

Руският газ не е на ниска цена, в противен случай – той непрекъснато нараства. Оптимална цена може да бъде реализирана с намирането на подобаващ микс от доставки, съгласно Георги Ангелов, старши икономист в Институт „ Отворено общество ” . Той изброява и пет незабавни ограничения за обезпечаване на енергийния баланс на страната.

1. Запълване на Чирен на 100%

Газохранилището в Чирен в този момент е цялостно на 17.8% - предходната година по същото време беше цялостно 10.2% поради студената зима. Традиционно Чирен се изпразва през зимата и се цялостни последователно през лятото и есента. Сега обаче има огромна неустановеност и е голям рискът да се разчита на последователно пълнене - безусловно за дни може да се промени обстановката и да се получи недостиг на газ в Европа, а цените да скочат до небесата. Затова незабавно би трябвало да се поръчат няколко танкера с полутечен газ (и/или да се купи от други източници, в случай че могат по-бързо да доставят газ) и да се запълни Чирен.

2. Ускорено довеждане докрай на газовата връзка с Гърция

Газопроводът до Гърция е определящ - колкото по-рано се пусне, толкоз повече газ може да се докара до България преди зимата. Това към този момент става план, обвързван с националната сигурност - не е просто някаква комерсиална инфраструктура. Завършването на газопровода ще даде опция да се доставят и цялостните количества на ниска цена азерски газ, които имаме по контракт.

3. Подписване на дълготрайни контракти за доставки

В момента могат да се купят преференциално количества полутечен газ на спот пазара, защото по сезонни аргументи търсенето на газ в Азия е ниско, а Китай - най-големият вносител на полутечен газ - е в карантина и е лимитирал вноса. Това пренасочва огромни количества газ към Европа. Но тази обстановка може доста внезапно да се промени при прекъсване на доставките на съветски газ за Германия или Италия, което ще сътвори недостиг на газовия пазар. За да имаме гаранция за доставки и преференциални цени би трябвало да имаме контракт, а не да купуваме месец за месец.

4. Постигане на конкурентна цена на газа

Руският газ непрекъснато нараства и към този момент е измежду най-скъпите в света, тъй че има благоприятни условия да се реализиран по-добри цени. Например, микс от на ниска цена азерски газ, плюс малко азерски газ на пазарна цена плюс полутечен газ, дружно с известна част доставки на спот може да даде по-ниска цена от сегашната съветска цена (Испания реализира една от най-ниските цени в Европа с две трети полутечен газ и една трета алжирски газ).

Още по-добро решение е да се обединим с няколко други консуматори и да търсим контракт, привързан с цена на Хенри Хъб - това е американската цена на газа, която е най-ниска в света. Но такава цена получават единствено огромни купувачи с дълготрайни контракти (например, Китай, Япония, Корея). Така че за това ни би трябвало пазарна мощ.

5. Инвестиции в други възможности

Бързо довеждане докрай на новия газов терминал в Гърция, в който сме акционери - с цел да се усилят опциите за импорт в района. Бързо стартиране на планове за енергийна успеваемост за бизнеса и за вложения в лично произвеждане на сила. Инвестиции в мрежата, тъй че при потребност да може семействата да преминат на отопление от газ/парно на ток.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР