Руските войски използват АЕЦ Запорожие като военна база, а служителите

...
Руските войски използват АЕЦ Запорожие като военна база, а служителите
Коментари Харесай

Служители от АЕЦ Запорожие: Държат ни под прицел, централата е военна база

Руските войски употребяват АЕЦ " Запорожие " като военна база, а чиновниците работят " под прицел ". Това споделя личният състав на атомната електроцентрала в Украйна пред екип на BBC.

Русия окупира най-големия АЕЦ в Евроха при започване на март. Въпреки това, централата към момента се ръководи от украински техници. Наскоро Москва беше упрекната, че употребява " Запорожие " " като щит ", до момента в който нейните войски изстрелват ракети оттова към близки цели.

В четвъртък беше обявено за още обстрели - и ръководителят на Организация на обединените нации издаде ново предизвестие за боевете наоколо до нуклеарния обект, " водещи до злополука ".

Сега двама служащи описват пред BBC за ежедневната опасност от похищение, както и за страховете си от " радиоактивно замърсяване на по-широкия район " или от нуклеарна злополука.

В южния град Никопол се намира една от най-опасните гледни точки в Украйна.

На брега на река Днепър е допустимо да се види Запорожката атомна електроцентрала на 16 км от водата. Това е място, подложено на тежки обстрели през последните няколко седмици, като за една нощ се оповестява за до 120 ракети. Те идват от посока Енерходар, градът, в който се намира централата.

На собствен ред Енерходар - и електроцентралата - също са подложени на мощен обстрел.

Ядреният контролен орган на Организация на обединените нации твърди, че има " действителен риск от нуклеарна злополука ", в случай че боевете не спрат и на инспекторите не бъде позволен достъп. Украйна и Русия се упрекват взаимно. Картината е мътна, само че рисковете са кристално ясни.

" Работният ми ден протича под непрекъснат стрес ", споделя Свитлана, която се свързва с BBC посредством текстово известие. Тя и сътрудника й Микола в този момент могат да употребяват единствено съветски SIM карти и сигналът е доста стеснен. Не се употребяват същинските им имена за тяхната сигурност.

" Не мога да работя както преди ", споделя Светлана. " Последната седмица даже не съумях да дойда на работното си място – рисково е. "

" В събота имаше обстрел на азотно-кислородната станция, което провокира пожар. По някакво знамение работещите там оцеляха. "

Друг гражданин на Енерходар споделя, че в този момент цените в магазините и аптеките са четири пъти по-високи, в сравнение с територията, която към момента управлява Украйна, както и че има дефицит на лекари. Повечето банкомати също са затворени.

Светлана работи в завода от доста години и споделя, че снаряди падат покрай него всеки ден.

" Психологическата обстановка е тежка ", прибавя тя. " Войниците вървят на всички места с оръжия и всички в действителност са държани на мушка. "

Русия е упрекната, че е разположила в АЕЦ " Запорожие " към 500 бойци. Скорошни фрагменти демонстрират военни транспортни средства, които се карат вътре, а за Светлана няма подозрение, че централата се употребява като база.

" Всеки ден те се движат напред-назад с военните си транспортни средства ", споделя тя. " Те разположиха военната си техника тъкмо в постройките на централата, с цел да създадат неосъществим удар на украинските въоръжени сили. "

Идва и известие от Микола: " Сега личният състав е пленник на руснаците ", гласи той. " Изключиха интернета, оставиха единствено стационарни телефони, а храна има единствено в една столова. Другите трансфораха в бази. "

Украйна е загрижена, че Русия е почнала да обстрелва региона, който окупира, с цел да се опита да сътвори подправен роман като: " Украйна ви нападна – тъй че по-добре гласувайте да се присъедините към Русия, с цел да можем да пуснем корени и да ви защитим ".

Поставените от Москва политици за Запорожка област преди малко подписаха заповед за скорошно осъществяване на референдум. Русия е провела подправени гласувания в предишното, като да вземем за пример с Крим, който анексира през 2014 година

Микола продължава: " Достъпът до всички покриви е неразрешен, там си направиха наблюдателните пунктове. Учебният корпус стана казарма. Сега все по-често чиновниците са отвличани тъкмо когато напущат промяната през охранителната врата. "

Не е известно за какво служащите са отвличани - само че жителите рисуват картина на заплашване, до момента в който руснаците се пробват да наложат нови закони.

Светлана и Микола разказват и мръсотията, оставяна на всички места от руснаците - само че те споделят, че личният състав към момента може да следи вярно реактора.

Григорий Плачков, някогашен началник на Държавния инспекторат за нуклеарно контролиране на Украйна, споделя, че рисковете са " огромни ", до момента в който руснаците управляват Запорожката електроцентрала.

Той признава, че ще отнеме " два до три " месеца на руснаците да пренасочат зареждането назад към личната си мрежа, в случай че това е била тяхната цел.

Енерходар е част от южната фронтова линия, в която се водят по-интензивни боеве през последните седмици.

Все още обаче има доста малко придвижване - което допуска, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа ще продължи да се изплъзва от контрола на Украйна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР