Руските власти проведехо своеобразно учение като изключиха страната от световната

...
Руските власти проведехо своеобразно учение като изключиха страната от световната
Коментари Харесай

Русия проведе ученние като се изключи от световната интернет мрежа

Руските управляващи проведехо самобитно обучение като изключиха страната от международната интернет мрежа, с цел да проверят работата на съветските уеб сайтове. Според представител на Роскомнадзор ученията са били сполучливи.

В нощта на 4 против 5 юли в страната са се провели постоянни учения за обезпечаване на устойчиво, безвредно и изцяло действие на интернет, оповестиха за RBC.ru два източника от телекомуникационния пазар. Според един от тях по време на ученията " интернационалният интернет е бил изключен ".

Представителят на Роскомнадзор припомни, че съгласно закона за стабилността на съветския интернет въпросните учения би трябвало да се организират най-малко един път годишно. Запитан какви задания са изпълнявали уредниците на ученията посредством изключване на интернационалния сегмент на интернет, представителят не отговори. Без коментар тематиката оставиха и от Rostelecom, MTS, MegaFon и VimpelCom (марка Beeline), съобщи настоящо.ком.

Според разбора на ISW за случилото се, Русия действително краткотрайно е прекъснала най-малко отчасти връзката с световния интернет по време на тест на своята система за " върховен интернет " през нощта на 4 против 5 юли. Съобщава се, че пробата е попречил на руснаците да получат достъп до нормалните западни услуги, включително Google и Wikipedia, като в същото време е запазил достъпа до уеб услуги, хоствани от Русия. По-интересното е, че пробата евентуално е прекъснал връзката сред някои съветски държавни служби, в това число съветските железници и съветския федерален орган за ветеринарен и селскостопански контрол Росселхознадзор. Руските телекомуникационни оператори Megafon и Beeline също оповестяват за спирания по време на теста. Продължаващите проби и развиване на " суверенния интернет " демонстрират, че Кремъл продължава дълготрайните старания да изолира Русия от западното въздействие и световната сфера и това изпитание евентуално ще се популяризира отвън осведомителното пространство. Икономиката на Русия евентуално ще пострада доста от продължителната интернет изолираност, защото прекалено много интернационална търговия разчита на световния интернет.

Представител на телекомуникационния пазар в Русия напомня, че задача на закона " За суверенния рунет " е да поддържа успеваемостта на съветския сегмент на мрежата, когато той е изключен извън.  " По време на ученията можеше да се ревизира дали Runet в действителност продължава да работи с такова изключване. Почти по същия метод се тестват и бронежилетките, когато се слагат върху манекени и по-късно се стреля по тях ".

Защо се организират сходни учения?

Законът " За суверенния рунет " беше признат през есента на 2019 година, с цел да отбрани съветския сегмент на интернет от външни закани. Той планува в мрежите на всички оператори в страната да бъде конфигурирано особено съоръжение, посредством което Роскомнадзор да може да ръководи трафика при нужда. Досега Русия не е била изключвана от световния интернет и услугата към момента употребява съоръжение, конфигурирано в мрежите на оператора, с цел да блокира достъпа до неразрешено в Русия наличие и да вземем за пример да забави скоростта на Twitter, като компания, която нарушава съветското законодателство.

Освен всичко друго, законът изисква притежателите на информационни мрежи, интернет фирмите и други играчи на пазара да вземат участие в учения за целостта и стабилността на действието на интернет против отрицателни външни въздействия в Русия най-малко един път годишно. Планът на учението е утвърден от Министерството на цифровото развиване взаимно с Федералната работа за сигурност, Министерството на защитата, Федералната работа за защита, Министерството на изключителните обстановки и Федералната работа за механически и експортен надзор.

Властите рядко разкриват резултатите от сходни учения. Известно е, че в края на 2019 година те създадоха сигурността на мобилните клиенти, в това число отбраната на персоналните данни и опцията за прихващане на трафик и SMS, откриване на информация за тяхното местонахождение, тестваха рисковете и уязвимостите на " умните " устройства в обекти на сериозна осведомителна инфраструктура (включително мрежови връзки и ИТ съоръжение на компании от енергийната, финансовата и редица други индустрии). В средата на 2021 година се ревизира и опцията Runet да работи при положение на външни изкривявания, блокиране и други закани.

Директорът на отдела за осведомителна сигурност и специфични решения на Sitronics Group Александър Дворянски напомня, че главните сървъри принадлежат на Съединените щати и Русия не може да им повлияе по никакъв метод. Дворянски счита, че е належащо да се вземе поради опцията за евентуално спиране на връзката на съветския сегмент на интернет от световната мрежа. Той напомни, че по-рано професионалната общественост се е съгласила, че прекъсването на платежните системи е малко евентуално, само че все пак се е случило. " Също по този начин (ученията) ще оказват помощ да се обезпечи постоянен интернет в границите на страната при положение на световни повреди или хакерски офанзиви, защото има образци за спиране на връзката от световната мрежа на цели страни, въпреки и краткотрайно ", сподели представител на Sitronics.

Основателят на Qrator Labs, Александър Лямин, споделя още, че актуалният интернет е добре обвързван и доста сложен за делене, тъй че " теоретично е невероятно да се планува коя част от Runet ще спре да работи, когато бъде изключена от световната мрежа ". " Проведените учения са опит за жив опит за инспекция на готовността за сходно развиване на събитията: до каква степен съветският сегмент на интернет може да действа устойчиво офлайн. Всъщност това може да се съпостави със обстановка, в която да отрежете ръка и да видите какъв брой дълго ще живее без останалата част от тялото ", споделя Лямин. В същото време той прави оценка вероятността Русия да се откачи от интернационалния интернет с отнемането на всички IP адреси като " ненулева ", заради което счита за " безусловно оправдано " да се тестват разнообразни сюжети.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР