Руските сили са се запасили с големи количества провизии и

...
Руските сили са се запасили с големи количества провизии и
Коментари Харесай

Русия се готви за барикади, блокира служителите на АЕЦ Запорожие, запасява ги с храна и вода

Руските сили са се запасили с огромни количества хранителни запаси и вода в Запорожската АЕЦ в Югоизточна Украйна, която превзеха съвсем незабавно след нахлуването си предходната година. Това заяви в петък киевската държавна организация по атомна енергетика, представена от Ройтерс.

От " Енергоатом " обявиха, че този ход може да значи, че Русия се готви да барикадира чиновниците вътре заради острия дефицит на дипломиран личен състав в най-голямата атомна електроцентрала в Европа и в подтекста на дълго чаканата контраатака на Украйна.

Русия досега не е коментирала тези изказвания.

" Предвид острия дефицит на нуклеарни експерти, нужни за употребата на краткотрайно окупираната Запорожка АЕЦ, и опасявайки се от украинско нахлуване, (руснаците) се приготвят за дълготрайно задържане на чиновниците на Запорожката АЕЦ като заложници ", обявиха от Енергоатом.

" Окупаторите към този момент са донесли в АЕЦ-а доста хранителни запаси и вода ", се споделя в изказването.

" Окупаторите евентуално няма да разрешат на чиновниците на станцията да изоставен след една от постоянните работни смени, като принудително ги блокират вътре ".

„ Енергоатом “ нееднократно е упреквал съветските сили, че малтретират и сплашват чиновниците в централата - обвиняване, което Москва отхвърля, съобщи Нова тв.

Ръководителят на нуклеарната организация към Организация на обединените нации и няколко национални водачи неведнъж са предупреждавали, че офанзивите против централата - за които и двете страни се упрекват взаимно - могат да провокират злополука, сходна на тази в Чернобил.

През октомври 2022 година съветският президент Владимир Путин подреди на своето държавно управление да трансферира централата, нейните активи и личен състав на нова съветска конструкция - ход, който Киев осъди като конфискация. Говорител на " Енергоатом " съобщи, че централата е била обслужвана от 11 000 украински техници, само че броят им е намалял до 6500, в това число 2500, които са били принудени да подпишат контракти с новата съветска конструкция.

Международните старания за обезпечаване на демилитаризирана зона към централата до момента не дадоха резултат.

Широко публикувано е упованието, че през идващите седмици украинските военни ще подхващат контраатака, целяща да си върнат елементи от окупираната от Русия територия, които бяха завзети в южната и източната част на страната.

Огромната атомна електроцентрала с шест реактора в Запорожие е жизненоважна част от енергийната мрежа на Украйна и преди войната доставяше към една пета от електрическата енергия в страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР