Руските сили обстрелваха най-голямата ядрена централа в Европа и предизвикаха

...
Руските сили обстрелваха най-голямата ядрена централа в Европа и предизвикаха
Коментари Харесай

Пожар в най-голямата атомна електроцентрала в Европа след руско нападение

Руските сили обстрелваха най-голямата нуклеарна централа в Европа и провокираха пожар рано тази заран. Атаката се очакваше след известията за напредването на огромен съветски ескорт към град Енерходар - основен енергиен център на река Днепър.

В ранните часове на днешния ден Украйна заяви, че съветска офанзива против атомната централа е предизвикала пожар на една от постройките на централата - пететажно образователно оборудване. Самата централа не е наранена, само че имаше опасения, че пожарът ще се популяризира, в случай че не бъде овладян бързо.

Говорителят на атомната централа Андрий Туз заяви пред украинската телевизия, че снаряди падат непосредствено върху оборудването и са запалили един от шестте му реактора. Този реактор е в ремонт и не работи, само че вътре има нуклеарно гориво. „ Настояваме да спрат огъня с тежки оръжия. Има действителна опасност от нуклеарна заплаха в най-голямата атомна енергийна станция в Европа ”, сигнализира Туз.

В прочувствена тирада Зеленски разгласи, че се опасява от детонация, която ще бъде „ краят за всички, краят на Европа. Само незабавни дейности на Европа могат да спрат съветските войски. Не допускайте гибелта на Европа от злополука в атомна електроцентрала ”, прикани водачът на Украйна.

Украинските служби за незабавна помощ бяха възпрепятствани да стигнат до региона на пожара.  Украинският външен министър Дмитро Кулеба прикани в Туитър руснаците да прекратят нападението и да позволен избавителните екипи на територията на атомната централа.

Малко по-късно в 5:20 ч. локално време пристигна потвърждението, че пожарникарите са почнали да гасят огъня. Пожарът е сподавен час по-късно – голямо облекчение за всички в региона и отвън него.

Нападението провокира телефонни диалози сред украинския президент Владимир Зеленски и президента на Съединени американски щати Джо Байдън и други международни водачи. Министерството на енергетиката на Съединени американски щати задейства своя екип за реагиране на нуклеарни произшествия като защитна мярка.

Нападението възобнови опасенията, че нашествието може да повреди един от 15-те нуклеарни реактора на Украйна и да провокира обстановка, сходна на тази в Чернобил през 1986 година, най-тежката нуклеарна злополука в света, която се случи на към 65 благи северно от столицата, напомнят от MarketWatch.

Според Международната организация за атомна сила пожарът не е засегнал главно съоръжение и че нуклеарният регулатор на Украйна не оповестява за смяна в равнищата на радиация. Министърът на енергетиката на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм заяви в Туитър, че реакторите на завода в Запорожка са предпазени от здрави защитни структури, които се затварят безвредно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР