Руските сили атакуваха петролна рафинерия в пристанищния украински град Одеса

...
Руските сили атакуваха петролна рафинерия в пристанищния украински град Одеса
Коментари Харесай

Атака срещу петролна рафинерия в Одеса, масов гроб в град Буча

Руските сили нападнаха петролна рафинерия в пристанищния украински град Одеса в неделя рано сутринта.

Атакувани са рафинерия и петролни бази

" Тази заран с прецизни ракети с морско и въздушно базиране е унищожена петролна рафинерия и три складове за горивно-смазочни материали в региона на град Одеса ", съобщи министерството на защитата на Руската федерация, представено от Агенция Франс Прес и Интерфакс. Според него тези обекти са снабдявали с горива украинските сили по направлението на град Николаев източно от Одеса.

Става дума за ракетна офанзива, жертви няма, съобщи по-рано в официално съобщение Владислав Назаров, офицер от Оперативното командване " Юг " на Украйна.

Преди това градската администрация на украинския пристанищен град разгласи, че Одеса е била атакувана с ракети и има информации за пожари в някои региона на града.

Серия от детонации отекнаха в Одеса към 6 ч. сутринта локално време и над града се издигнаха кълба пушек, оповестиха международните организации. В акаунта си в Телеграм Антон Герашченко, консултант на украинския министър на вътрешните работи, сподели, че: " Одеса е била атакувана от въздуха, има сигнали за пожари в някои зони. Част от ракетите са били свалени от противовъздушната защита. Препоръчва се на хората да затворят прозорците си ", съобщи Франс прес.

В събота Одеса също бе атакувана от Русия с минимум три балистични ракети.

Зеленски: Руснаците желаят Донецка и Луганска област

Руснаците желаят да окупират Донецката и Луганската област, както и юга на Украйна, а задачата на нашите бранители е да не позволен това, съобщи през нощта против неделя украинският президент Володимир Зеленски във видообръщение към нацията, представено от Укринформ.

" Каква е нашата цел? Да отбраните нас, нашата независимост, нашата земя и нашите хора. Правете всичко за отбраната! ", прикани той.

По думите му с изключение на установяването на надзор върху обширни чести от Киевската и Черниговската област украинските въоръжени сили не престават да завземат и други региони, които до момента са били окупирани, като не оставят без пердах оттеглящите се нашественици.

Зеленски акцентира, че Киев осъзнава, че врагът разполага с запаси, с които да ускори натиска върху изтока на Украйна, и изрази поклонението си пред " героичния Мариупол ", който продължава да ангажира огромна част от силите на съперника.

Открит е всеобщ гроб до Киев с над 300 починали

След като Украйна си възвърна контрола над " цялата област Киев ", заради това, че съветските сили се отдръпнаха от някои основни градове покрай украинската столица, в региона бяха открити всеобщи гробове.
В град Буча в Киевската област, който още веднъж е под контрола на украинските сили, са открити трупове на цивилни, съобщи консултант на украинския президент, съобщи ДПА. Михайло Подоляк написа в " Туитър ", че доста от тях са убити от съветски бойци, до момента в който градът е бил окупиран. Репортер на Ройтерс заяви от Буча за повече от 12 мъртви тела, положени в редица на земята. По думите му в двора на една църква има колективен гроб, от който през алената почва стърчат ръце и крайници.
Градският кмет Анатолий Федорчук пък сподели, че над 300 негови съграждани са били убити.

Британският външен министър Лиз Тръс сподели в събота, че е потресена от жестокостите в Буча и прикани Международния углавен съд да стартира следствие за възможни военни закононарушения в Украйна. Русия твърди, че не атакува цивилни лица и отхвърля обвиняванията за военни закононарушения, напомни Ройтерс.

Дмитро Кулеба: Избиването на мирни украинци е " преднамерено кръвопролитие "

Избиването на мирни жители в град Буча, покрай украинската столица, е " преднамерено кръвопролитие ", съобщи в неделя външният министър Дмитро Кулеба след бързото отдръпване на съветските сили от региона, съобщи Агенция Франс Прес.

" Клането в Буча беше съзнателно. Руснаците целят да отстраняват колкото се може повече украинци. Трябва да ги спрем и да ги изгоним. Искам нови опустошителни наказания на Г-7 СЕГА ", написа Кулеба в Туитър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР