Руските разузнавателни служби, отдавна увенчани с ореола на солидни професионалисти,

...
Руските разузнавателни служби, отдавна увенчани с ореола на солидни професионалисти,
Коментари Харесай

Руският шпионаж в Европа: агресивен, видим и подлежащ на усъвършенстване

Руските разследващи служби, от дълго време увенчани с ореола на солидни експерти, в последните години доста се засилват в Европа. Тази наклонност, колкото и да е парадоксално, станала забележима посредством медиите, демонстрира по какъв начин шпионажът се употребява в дипломатическите дуели сред Москва и западняците, предава Българска телеграфна агенция.

Миналата седмица Италия разгласи експулсирането на двама съветски чиновници след арестуване на мястото на престъплението на офицер от италианските Военноморски сили при връчване на поверителни документи на съветски боен.

През последните месеци доста упрекнати в шпионаж съветски дипломати бяха експулсирани от България, Нидерландия, Австрия, Франция, Чехия...

Всеки път Москва реагираше със симетрични ограничения, като в това време осъждаше неоправданите и " русофобски " обвинявания.

" Руското разузнаване е възприело военновременен нрав. То си мисли, че се води екзистенциална борба за мястото на Русия в света ", сподели създателят на " Кратка история на Русия " Марк Галеоти.

" Нещата изкристализираха през 2014 година Според Владимир Путин революцията в Украйна е била интервенция на Централно разузнавателно управление на САЩ и (британското разузнаване) МИ6 ", добави той.

С това е склонен Андрей Солдатов, основен редактор на профилирания по въпросите на разузнаването съветски уебсайт Agentura.ru.

" Те си мислят, че и най-дребното западно деяние като рецензия на нарушаванията на човешки права или работата на задгранични публицисти може да провокира гражданска война ", сподели той.

Руските служби в действителност отиват по-далеч от превръщането на шпиони в двойни сътрудници и корумпирането на задгранични служители, което се прави от всички огромни сили.

През 2018 година против някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал беше осъществен опит за ликвидиране посредством отравяне в Лондон. Следващата година някогашен чеченски въстаник е погубен в Берлин от човек, за който се подозира, че е работил по заповед на Москва.

Доверие

Днес западняците упрекват Русия, че е отровила Алексей Навални с невротоксичното вещество Новичок. Основният конкурент на Путин оцеля след пет месеца възобновяване в Германия, а при завръщането си беше хвърлен в пандиза.

Всесилни ли са съветските служби? Не изключително. Навални и Скрипал оцеляха, а нападателите им бяха разкрити. Не беше планувано една жена да почине, а един служител на реда тежко да пострада при нападението против Скрипал.

Нещо по-лошо, платформата за проверяваща публицистика Белингкат разпознава дузина сътрудници, откакто засече модел в основаването на подправени самоличности на военното разузнаване ГРУ или службата за сигурност ФСБ.

Пенсионираният полковник от руското разузнаване Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Михаил Любимов съжалява за " идеологическата деградация " на сътрудниците и акцентира неподходящото геополитическо състояние.

" Преди рухването на Берлинската стена имаше " мощни профсъюзи и леви партии, на които можехме да се облегнем ", спомня си той.

Андрей Солдатов пък споделя, че службите са корумпирани и отслабени поради боязън от чистки. " Като залагате на предаността на сътрудниците за сметка на професионализма, когато най-важното е да се извършват заповедите, даже и най-глупавите, получавате послушни, само че некадърни шпиони ", сподели той.

Озадачава и фактът, че тези събития се вършат обществено притежание - едно време шпионските кавги се уреждаха сред отдадени, с грижливо създадена хореография надалеч от камерите. Тук обаче става дума не за уязвимост, а за връзка.

" Предупреждение "

" Новичок е по-груб способ от употребяваните в Русия, където дисиденти и опозиционери постоянно " падат през прозореца ", иронизира американският мозъчен концерн Център " Суфан ". Москва обаче " изпраща ясно обръщение на тези, които дръзват да провокират Путин ". А Русия удостоверява, че се усеща " задоволително самоуверена, с цел да убива опозиционни фигури в чужбина ", добави той.

" Когато се употребява невротоксично вещество като Новичок за ликвидиране на някого, значи желаеме нещата да придобият гласност ", сподели Деймиън ван Пуивелде, специалист по разузнаването от Университета на Глазгоу.

След тези попълзновения европейците вземат решение също да извадят нещата нескрито. Някои случки изтичат в медиите, да вземем за пример когато в. " Монд " разкри в края на 2019 година, че 15 офицери от ГРУ са употребявали Алпите като тилова база за интервенции в Европа в продължение на четири години.

" Случва се да обявим обществено какви са нашите контрамерки. Това е предизвестие. Позицията ни е ясно да покажем, че повече няма да поносим сходно държание ", изясни френски почитан представител, който добре познава разследващите среди.

След аферата Скрипал, след свалянето над Източна Украйна на полет МН117 на " Малайзийските авиолинии ", за което подсъдими са трима руснаци и един украинец, след свадите за съветска интервенция в западни избори " може би се е стигнало до групова загуба на самообладание и европейците са почувствали потребността да се заемат с политическа връзка ", счита Ван Пуивелде. " Някои червени линии остават ", означи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР