Руските компании все по-често напускат Кипър, тъй като западните санкции

...
Руските компании все по-често напускат Кипър, тъй като западните санкции
Коментари Харесай

Санкциите удариха тежко руските компании в Кипър

Руските компании все по-често напущат Кипър, защото западните наказания въздействат на опцията им да работят ", оповестиха съветските държавни медии.

Много от съветските предприятия, които усещат тежестта на западните наказания, са избрали да се реалокират в Русия или в по-приятелски настроени към съветския бизнес страни, като Казахстан или Обединените арабски емирства.

Мащабното приключване на финансови документи от кипърски снабдители на финансови услуги през ноември 2023 година, наречено " Кипърски конфиденциални документи ", и последвалото следствие на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) откриха, че финансовите услуги в Кипър интензивно са помагали на съветски олигарси и доближени на съветския президент Владимир Путин да заобикалят глобите.

След разкритията президентът на Кипър Никос Христодулидис съобщи, че е поканил специалисти в региона на финансовите закононарушения да спомагат при следствията за заобикаляне на глобите.

" Не би трябвало да има " безусловно никакви сенки над Кипър, тъй като това вреди на способността за привличане на първокласен задгранични вложения ", сподели той.

Последните отчети също по този начин демонстрират, че ограниченията на Кипър против съветските пари може би са били плодотворни.

През декември в. " Москва таймс " заяви, че ФБР демонстрира все по-голям интерес към съветския бизнес и олигарсите в Кипър, което е довело до отдръпването на най-малко 10 от най-големите съветски предприятия, работещи на острова. Не е ясно дали възходящото внимание на ФБР към Кипър е обвързвано с следствието на ICIJ.

Кипър от дълго време се счита за една от главните дестинации в Европа за съветските вложения.

През 2013 година 40% от всички депозити в страната са били от руснаци. Въпреки западните наказания, въведени след началото на пълномащабната инвазия, съветски и беларуски пари към момента текат към островната страна.

Руският приток към Кипър не се лимитира единствено в икономическата сфера. Отдавна известна дестинация за съветски емигранти, както Кипър, по този начин и окупираният от Турция район в северната част на страната, станаха очевидци на засилено преселване на руснаци след пълномащабната инвазия.

" Само през 2023 година в Северен Кипър са се заселили съвсем 40 000 руснаци ", написа " Гардиън ", от общото население от 382 000 души в островната страна. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР