Руските хибридни сценарии за превземане на чужди територии не са

...
Руските хибридни сценарии за превземане на чужди територии не са
Коментари Харесай

Анна Тертична: Царство България признава независимата Украинска н...

" Руските хибридни сюжети за завладяване на непознати територии не са доста изобретателни и работят по едни и същи методики от десетилетия ".

 

Тертична разяснява фиксацията върху дати от историята от страна на Русия:

 

" На 20 февруари 2014 година стартира така наречен " краткотрайна окупация “ на Крим от Русия. Това, което Руската федерация назовава " присъединение “, публично става на 18 март същата година. Осем години по-късно - на 24 февруари 2022 година, Русия нанася въздушни удари и стартира пълномащабна война против Украйна ".

 

.
Лонгн Цеголски, Русия не освободителка, а потисница на народите

Тертична подсети, че за пръв път опит за завладяване на Крим от страна на Русия е изработен през 1994 година. 

 

" Много малко хора си спомнят това. Тогава украинските специфични служби реагираха доста бързо и дейно. Стигна се до съглашение за делене на Черноморския флот. Това съглашение обаче се оказа незначително –  както и другите интернационалните съглашения, подписани с Русия.

 

Не един път видяхме опити Кремъл да ескалира своята агресия към някаква измислена дата. Отново и още веднъж се пробва да реализира своите имперски цели.  

Определено в Русия има фиксация върху историята. Опитват се да я употребяват като оръжие. Крайно време е да се разбере, че руската история е била фалшифицирана не един път. Тя се базира на митология, обслужваща идеологията на съветската власт.

Фалшифицирането ѝ стартира още от самото основаване на Московското княжество.

 

По времето на Съветския съюз задачата е основаване на единна нация и изтриване на другите народи и нации. В сегашната методика виждаме реинкарнация на най-лошите практики от руското време ". 

 

Интерпретациите на историята от страна на Владимир Путин в изявлението му за Тъкър Карлсън Тертична дефинира като " измислени различни приказки, нямащи нищо общо с потвърдените обстоятелства ".

Несъстоятелна теза е, че Украйна я е измислил Сталин, уточни тя.

 

" Целта на тези изяви е да се оспори правото на украинския народ на самостоятелност ".

 

Анна Тертична се върна към 1945 година и архивите за основаването на Организация на обединените нации. 

 

" Тогава Съветският съюз моли Украинската република да стане обособен независим член на организацията. В тези документи написа, че украинският народ има многовековна история, обвързвана с развиване и битка за запазване на своята страна и национална самостоятелност.

 

Защо тогава аргументът на интернационалната сцена е бил един, а през днешния ден режимът пробва да пробутва приказки за измислени разновидности? ". 

 

Царство България признава самостоятелната Украинска национална република на 9 февруари 1918 година, напомни Тертична.

 

" Веднага открива дипломатически връзки с Киив. Там е изпратен за дипломат Иван Шишманов.

 

Унгарска народна република открива дипломатически връзки с повече от 30 страни ".

 

.

Голяма част от българския хайлайф е въодушевен от концепциите, популяризирани от Съюза за избавление на Украйна, настоящ по време на Първата международна война. А между огромните другари на Украйна е и Иван Вазов, уточни историкът.

 

През 1921-1922 година се основава така наречен Съветска Украйна. 

 

" След болшевишката окупация на Украйна  правителството на Унгарска народна република емигрира, само че не стопира своята активност до 1991 година, когато Украйна възвърне своята самостоятелност.

 

До 1934 година столица е Харков. Съветска Украйна е била основана като хибриден болшевишки план. Това доста наподобява на днешните опити за оповестяване на квази страни ".  

Архиви за случилото се тогава има и в България. 

 

" Благодарение на тях може да научим за украинската емиграция в интервала сред двете международни войни, за активността на представителите на задграничното украинско държавно управление ". 

 

Анна Тертична се върна и към мъчителния спомен за започването на съветската война против Украйна в нощта на 24 февруари 2022 г. 

 

" Наложи се незабавно да се изтеглям с детето си. Най-трудното беше да му кажа: " Ставай, почнала е война “. Да погледнеш в очите му и да знаеш, че не можеш да го защитиш. 

 

Международната общественост би трябвало да огледа на заканите от страна на Русия и да вземе всички нужни ограничения.  

 

Русия би трябвало да носи отговорност за всички военни закононарушения и за отхвърли да почита интернационалния юридически ред ". 

 

Тя акцентира, че украинският народ е извънредно признателен за помощта, оказана от интернационалната общественост и че без нея жертвите са щели да бъдат доста повече.

" За Украйна има единствено една алтернатива – да се борим за нашата независимост и против следващия съветски геноцид. Русия би трябвало да се изтегли от украинските територии. Злото би трябвало да бъде осъдено ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР