Бюджетът е политика, изразена в цифри, заяви Йоханес Хан, европейският

...
Бюджетът е политика, изразена в цифри, заяви Йоханес Хан, европейският
Коментари Харесай

Политико: Ще получи ли ЕС бюджет за военни цели?

" Бюджетът е политика, изразена в числа ", съобщи Йоханес Хан, европейският комисар, отговарящ за процеса.

 

И най-малко към този момент тази политика е доминирана от войната. Русия  2022 година нахлу в Украйна, страна, която желае да се причисли към Европейски Съюз и се нуждае от  пари, с цел да се отбрани и възвърне, промени всичко. И въпреки всичко, няма  консенсус за това дали сигурността е това, за което блокът би трябвало да харчи своите преди всичко.

 

В понеделник, когато ще бъде хазаин на конференция в Брюксел, Хан ще даде началото на полемиките, които евентуално ще продължат през идващите три години и половина. Тя ще притегли водачи и висши чиновници от целия блок и отвън него.

 

Въпросите, на които би трябвало да се отговори от в този момент до края на 2027 година, включват: Как ще бъдат събрани парите? Колко би трябвало да бъдат те? Кой и защо би трябвало да ги изразходва? Трябва ли държавните управления да получат парите без въпроси или с обвързващи условия?

 

И в случай че всичко това ви звучи изтощително, то и формалните лица към този момент подхождат към сагата с възприятие на отмалялост и боязън. " Нека не отваряме кутията с червеи, а към този момент да стартираме полемиката ", довери един почитан посланик от Европейски Съюз, който приказва при изискване на анонимност, както и всички останали в тази публикация, заради поверителния темперамент на въпроса.

 

Но би трябвало да я стартират.

 

Бюджетът - или многогодишната финансова рамка (МФР) на езика на Европейски Съюз - постоянно е толкоз сложен за одобрение, тъй като всяка цифра би трябвало да бъде съгласувана с всички 27 държавни управления. Преговорите за интервала 2028-2034 година се обрисува да бъдат още по-ожесточени отпреди - и последният път те приключиха с петдневна маратонска среща на върха на водачите след повече от две години диалози сред столиците и техните представители в Брюксел.

" Проблемът е, че този път нямаме [Ангела] Меркел ", сподели един посланик, визирайки някогашния немски канцлер, който имаше навика да посредничи при сключването на сложни покупко-продажби сред водачите в Брюксел.

 

Дипломатът би могъл да добави, че водачът, който Европейски Съюз към момента има, защото в този момент е най-дългогодишният в блока, е Виктор Орбан - министър-председателят на Унгария, който като другар на съветския президент Владимир Путин към този момент затрудни Европейски Съюз да се съгласи да изпрати парични средства на Украйна и който видя по какъв начин част от средствата, предопределени за неговата страна, бяха замразени и по-късно размразени като наказване за демократични неблагоразумия. Това също се отразява на дебата.

 

Но освен той. Столиците на страните от блока са надълбоко разграничени по въпроса кой би трябвало да бъде техният главен приоритет: да поддържат оръжейната си промишленост в лицето на все по-войнствения Кремъл или да усилят екологичните вложения за реализиране на задачите в региона на климата. Освен обстоятелството, че към две трети от бюджета се изразходва за субсидиране на селскостопанската промишленост на блока и инфраструктурни планове в най-бедните райони на Европа.

 

Освен това има и икономическа вероятност, която може да направи спомагателните разноски мъчно продаваеми. Растежът спадна, частично вследствие на внезапното повишение на лихвените проценти за ограничение на инфлацията. Според Комисията се чака стопанската система да нарасне единствено с 0,9 % през тази година и с 1,7 % през 2025 година

 

" Когато има доста незабавна потребност - като защитата в изискванията на войната в Украйна - намираме запаси, само че за други дълготрайни потребности, които не са толкоз забележими, като изменението на климата, е доста по-трудно да се активизират хората ", споделя Еулалия Рубио, откривател в мозъчния концерн Институт " Жак Делор ".

 

Страни, които се считат за по-малко наранени от войната в Украйна - като Испания - се опълчват на разрастването на военните разноски.

" Отбраната не може да бъде единственият приоритет, нуждаем се от уравновесен метод ", сподели различен посланик.

 

Трябва ли Европейски Съюз да постанова налози?

 

Остава въпросът от кое място ще дойдат парите.

 

В коридорите на Европейската комисия в Брюксел, която по традиция упорства за повече пари, в сравнение с държавните управления на блока са подготвени да дават, се чуват високопарни речи за нуждата от по-голям дълголетен бюджет, който сега възлиза на към един % от Брутният вътрешен продукт на блока - към 1,2 трилиона евро за последния път - само че има съществени различия по въпроса от кое място да се намерят спомагателните средства. Френският президент Еманюел Макрон съобщи в четвъртък, че поддържа удвояването на размера на многогодишния бюджет на Европейски Съюз, само че това евентуално ще срещне мощна съпротива.

Вариантът по дифолт - страните членки да отделят повече пари за централен фонд, ръководен от Комисията, по който се образува по-голямата част от бюджета - се опълчва на фискално консервативните страни от Северна Европа, така наречен скромни страни.

 

Други страни оферират нови налози за целия Европейски Съюз, налагани от Комисията, в това число върху въглеродните излъчвания и облагите на мултинационалните компании, които да генерират десетки милиарди евро спомагателни доходи.

Заемане на средства за финансиране на защитата

 

Трябваше да има световна пандемия и огромен стопански спад през 2020 година, с цел да бъдат уверени Германия и Нидерландия да нарушат дългогодишното табу за издаване на общ дълг на Европейски Съюз, с цел да се сътвори обособен от бюджета паричен фонд. Този ход беше продаден от Комисията като еднократен за справяне с най-тежката криза в следвоенната ера - само че в този момент няколко страни желаят да повторят този модел, с цел да купят оръжия за Украйна.

 

Балтийските страни като Естония, които до неотдавна се възмущаваха и при най-малкото споменаване на общ дълг, поддържаха френските апели за издаване на тези по този начин наречени еврооблигации, с цел да се поддържа защитата на Киев. Но против този ход се оповестиха нормалните обвинени.

 

" Ние сме срещу [еврооблигациите за отбрана]. ... тъй като това ще докара до прекачване на властта към Брюксел ", съобщи през март холандският водач Марк Рюте.

Задръжте конете си

 

Въпреки че договарянията по МФР към момента не са почнали публично, националните водачи към този момент водят военни дейности.

" Очакваме конфликт с спестовните [по отношение на финансирането на по-бедните държави]. Наистина се приготвяме за това, тъй като би трябвало да сме подготвени ", сподели първият посланик на Европейски Съюз.

 

Освен това Комисията ще би трябвало да откри и нови пари, с цел да изплати лихвите по общия дълг след пандемията и да приготви почвата за най-голямата вълна на разширение от 20 години насам.

 

Но на десетилетната фантазия на някои хора блокът да генерира лични доходи, с цел да защищити бюджета си от капризите на националните столици, се опълчват страните от Северна и Източна Европа.

 

 

Все още не сме стигнали до такава степен. Изпълнителният орган на Европейски Съюз ще показа публично предложение през лятото на 2025 година, което ще би трябвало да бъде утвърдено единомислещо от държавните управления преди края на 2027 година Преди това, през юни тази година, ще се проведат избори за Европейски парламент в целия блок, които се чака да доведат до смяна в дясно. Парламентът има право на несъгласие върху бюджета.

 

Лидерите към този момент оферират хрумвания по основни въпроси като бъдещето на земеделските дотации на блока или въздействието на присъединението на Украйна върху финансирането на по-бедните райони.

 

" МФР в никакъв случай не спи ", споделя посланик от Европейски Съюз.

 

А скоро няма да спят и чиновниците, натоварени с правенето ѝ.  " Техният въпрос е метафизичен ", сподели чиновник на Европейски Съюз, говорейки за спестовните. " Те не желаят Европейски Съюз да постанова налози. "

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР