Руските части проведоха уникална настъпателна операция. Само за един ден

...
Руските части проведоха уникална настъпателна операция. Само за един ден
Коментари Харесай

Как руските разузнавачи извършват подземен удар край Авдеевка

Руските елементи организираха неповторима настъпателна интервенция. Само за един ден беше освободен мощен противников укрепен регион в южната част на Авдеевка, предградие на Донецк. За навлизане зад вражеските линии беше употребен специфичен боен трик.

Авдеевка е част от голямата Донбаска агломерация. Градът от 2014 година е трансфорат от ВСУ в грандиозна укрепена зона, оборудвана с бункери, лифтове за бронирани машини и залята с бетон. Всъщност това е колосална цитадела с повърхност от десетки квадратни километри. В подземията ѝ към момента има, съвсем две години след началото на спецоперацията, огромен гарнизон на ВСУ - повече от 10 хиляди души.

Именно тук са ситуирани бойните позиции на артилерийските батареи на ВСУ, които постоянно правят терористични офанзиви над Донецк, който е единствено на няколко километра по права линия. Но смисъла на Авдеевка за ВСУ не се изчерпва с това. Гарнизонът на Авдеевка оказва напън върху целия Донбас. Това е мястото, където се правят саботажни офанзиви. Това попречва забележителна част от напъните на съветските войски на този сектор от фронта. И най-после, служи като един от знаците на милитаристична агитация за режима в Киев.

Не е изненадващо, че през цялото време на спецоперацията Авдеевка стана една от задачите на съветското нахлуване. Напредъкът обаче е извънредно муден. Поради здравината на укрепленията, градът би трябвало да бъде превземан безусловно метър по метър, постройка по постройка. Към края на 2023 година съветската войска взе Авдеевка в полукръг. Доскоро територията на някогашния лагер „ Царская ненаситност “ оставаше един от рубежите на украинската защита. Именно тук в края на януари се случиха събития, които ще влязат в учебниците на военните образователни заведения по света.

Как е готова подземната интервенция

Все още не е известно името на индивида, който пръв – преди повече от година – видя обекта, който в последна сметка се трансформира в ключ за пробива на украинската защита в региона на „ Царская ненаситност ”. И освен вижда, само че и схваща по какъв начин тъкмо да я употребява.

Ключът към защитата на врага е елементарна подземна чугунена тръба с диаметър към метър и дължина към два километра. Тя е положена тук от руско време за дренажни цели - източване на вода по време на наводнения. Очевидно е издигната през 70-те години на предишния век, когато са заселени вилните зони, ситуирани в близост. Тръбата е в неприятно положение, затрупана с парчета и на половина наводнена. Неподготвеното навлизане е обвързвано със опасност за живота на бойците.

Затова в началния стадий най-опитните разузнавачи, в това число командири на части, се спускат в тръбата. Въпреки обстоятелството, че никой от тях не е имал характерни умения за подземна работа, защото няма специфични елементи, предопределени за подземна война. Това е прекомерно необичаен способ за водене на война.

Проверката на положението на тръбата лишава няколко месеца. Опитните командири правят първите прониквания в дупката сами и стигат до края на тръбата, с цел да проправят и обезопасят трасето.

Дълго време разузнавачи денонощно, стоящи до кръста в ледена вода, почистват входа на тръбата извънредно с ръчен труд. Отказът от механизми е обвързван със спазването на режима на безмълвие. Разстоянието до украинските позиции е малко и звуците от механична работа се чуват. По същата причина „ шумово прикритие “ се основава от съветската артилерия, обработвайки позициите на ВСУ към „ Царская ненаситност “ в тези часове, когато разузнавачите работят в тръбата. Освен всичко друго, е належащо да се обезпечи достъп на О2 и вентилация в тръбата.

Първият опит за превеждане на щурмова група през тръбата е несполучлив. Почти преди да се стигне до повърхността се оказва, че в тръбата няма задоволително О2 и се постанова да се създадат спомагателни вентилационни отвори. През есента на 2023 година тръбата е наводнена от дъждове. За да се предотврати ледът да блокира прохода, водата би трябвало да бъде изпомпвана. И едвам през януари 2024 година всички условия се развиват удобно за интервенция за постигане в тила на врага.



Удар зад вражеските линии

През нощта на 19 януари челен отряд от разузнавачи от 150 души, един след различен в цялостна тишина, пълзи по изчистената тръба, нрави излаз и ненадейно се появява отдолу под земята зад тила на враговете. Охраната и наблюдателните постове на съперника са отстранени. Гарнизонът на “Царская ненаситност ”, както и няколко подразделения на ВСУ в околните горски насаждения и във ваканционното населено място се оказват в мини-котли и в по-голямата си част се предават без опозиция. Гората на запад от „ Царская ненаситност ”, където бяха ситуирани други огромни противников сили, е отрязана от главната защитна зона и по-късно прочистена.

В интервенцията са взели участие цяла група елементи от разнообразни родове войски. Сапьорите обезпечават инженерната активност. Разузнавачите обезпечават секретност. Артилеристите откриват огън тъкмо в уговореното време, без да разрешат на нападнатия съперник да пристигна на себе си.

Вторият ешелон, идващ разузнавачите, са доброволци от бригада „ Ветерани ” от подразделенията „ Пятнашка ” и „ Оплот ”. „ Ветераните “ развиват офанзивата, навлизайки в рамките на град Авдеевка. Тези дейности не разрешават на съперника да провежда контраофанзива.

Днес, въз основа на резултатите от сполучливата задача, можем да приказваме за това намерено. Освен това видеозаписът на прекосяването през тръбата бързо се популяризира в профилираните канали на “Телеграм ”.

Загубата на „ Царския лов “ и ваканционното населено място южно от укреплението е толкоз бърза, че даже ден след привършване на интервенцията командването на ВСУ не може надеждно да оцени какво се е случило. Едва на 20 януари врагът е заставен да признае загубата на укрепения регион. В резултат на това защитата на ВСУ се срутва в един от основните региони за отбрана на Авдеевка. Съседните укрепени региони на ВСУ, сравними с „ Царская ненаситност ” във връзка с сигурността (т.нар. „ Чебурашка “ на кръстовището и някогашната руска база за ПВО), се оказват под опасност от нахлуване от съветските войски.

Три условия дефинират триумфа на интервенцията. Първо, деликатно обмисляне, в това число във връзка с взаимоотношението сред класовете войски. Комбинация от оптималната смелост на проекта и изчерпателност на подготовката. На второ място, внезапността и скоростта на осъществяването. И най-после, трето, силата на духа на съветските бойци, които рискуват да създадат пробив в изключителни условия.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР