Руски топ специалисти напускат родината си след началото на войната.

...
Руски топ специалисти напускат родината си след началото на войната.
Коментари Харесай

България бави издаването на работни визи на руски топ специалисти

Руски топ експерти напущат родината си след началото на войната. Много от тях идват в България, само че институциите бавят издаването на работни визи и те си потеглят като се устройват в прилежащи на нас държави. Седем международни компании са писали до премиера Кирил Петков по този проблем.

Това обясни по НТВ някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Той изясни, че сега тече " невиждано за последните 70 години приключване на мозъци от Русия ".

„ Много интернационалните компании, в областта на осведомителните технологии, хранителната индустрия, големи капиталови фондове с милиарди вложения по света, затвориха офисите си в Русия и незабавно реалокират топ експертите в тях в други страни. Това са съветски жители и фамилиите им, не са стопански мигранти. Те са доста добре финансово, може да живеят, където си изискат ”, изясни Керемедчиев.

Според него доста скоро ще им бъде неразрешено да напущат Русия, като за някои експертите това към този момент се случва.

Някои са съумели да излязат по-рано със фамилиите си и търсят своето място в това число и в България. " Проблемът е с извънредно тромавата и закостеняла процедура по техния престой. Те идват у нас с краткотрайни визи за 90 дни. Подават незабавно документи за позволение за работа и престояване в страната. Агенцията по заетостта, заради огромния брой молби, блокира. Преди издаваше позволение за работа за 2 седмици, в този момент – за 2 месеца ”, изясни Керемедчиев.

Тогава идвал и огромният проблем. След като чакат 2-3 месеца за позволение за работа и престой, подават молби към Агенцията за миграция за удължение на престоя, с цел да си дочакат документите. Масово получавали откази, тъй като нямало съображение за позволение за работа.

„ Успяхме освен да прогоним украинските бежанци, които можеха да бъдат интегрирани доста добре, ние сега гоним топ експерти, които другояче в никакъв случай не биха пристигнали в България, тъй като те са интернационално сложени ", съобщи Керемедчиев. По думите му стотици съветски експерти напуснали България и отишли в Сърбия или Турция. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР