Руски самолет изстреля в сряда две крилати ракети, които прелетяха

...
Руски самолет изстреля в сряда две крилати ракети, които прелетяха
Коментари Харесай

Зеленски: Ракетният обстрел на Русия застрашава изоса на храни

Руски аероплан изстреля в сряда две крилати ракети, които прелетяха над коридора в Черно море, употребен за експорт на украинско зърно. Това сподели във видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Всяко едно от тези съветски изстрелвания - а те се случват съвсем всекидневно - директно заплашва износа на храни ", добави той.

Зеленски акцентира значимостта на продължаването на украинския експорт на зърно през Черно море " за целия свят ". Той дефинира продължаването на самодейността за експорт на украинско зърно за " значим дипломатически резултат за нашата страна и за целия свят ", отбелязва Франс прес.

Поисканите от Русия гаранции за обновяване на присъединяване ѝ в договорката за експорт на украинско зърно " демонстрират неуспеха на нейната експанзия " в Украйна, акцентира Зеленски. " Това демонстрира както неуспеха на съветската експанзия, по този начин и какъв брой сме мощни, когато останем единни ", добави той.

Съединени американски щати също приветстваха нощес връщането на Русия към съглашението за експорт на украински зърнени култури, като представителят на Държавния департамент Нед Прайс прикани Москва и да го възобнови по-късно този месец.

В излъчен по малкия екран коментар, изработен по време на заседание на Съвета за сигурност на Русия, съветският президент Владимир Путин сподели, че в подмяна на връщането в съглашението Русия е поискала гаранции, че Украйна няма да подхваща офанзиви от елементи на Черно море, които са обхванати от договорката.

Както разясни съветският държавен глава, Украйна е дала гаранции, че няма да употребява зърнения кулоар за военни цели. " В тази връзка дадох разпоредби на министерството на защитата да възобнови пълноценното ни присъединяване в договорката. Заедно с това Русия си резервира правото да напусне тези съглашения, ако тези гаранции от страна на Украйна бъдат нарушени ", означи Путин, представен от ТАСС.

Руският водач обърна внимание, че първичната цел на зърнената договорка е била помощта за най-бедните страни по света, за тази цел е бил основан механизъм за експорт на зърно от следените от Украйна черноморски пристанища. " Всички знаят, че, за жалост, Украйна употребява този филантропичен кулоар за опити за нанасяне на удари по Черноморския флот на Русия. В тази връзка взехме решение да преустановим присъединяване си в тези зърнени конвои ", съобщи Путин.

По думите му, Москва е поискала от Киев " уверения и гаранции за това, че нищо сходно няма да се случва в бъдеще, че филантропичните коридори няма да се употребяват за военни цели ". В ролята на медиатор в изясняването на тази обстановка влезе Турция, показва ТАСС. " По линия на министерството на защитата е получена информация от турската страна за това, че от страна на Украйна са дадени сходни уверения - за неизползване на тези филантропични коридори за военни цели ", добави Путин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР