Руски съд удължи задържането на руско-американската журналистка Алсу Курмашева в

...
Руски съд удължи задържането на руско-американската журналистка Алсу Курмашева в
Коментари Харесай

Руски съд отново удължи ареста на журналист от Радио Свободна Европа

Руски съд удължи задържането на руско-американската журналистка Алсу Курмашева в петък, до момента в който тя чака развой за това, че не се е записала като " задграничен сътрудник ", предава " Ройтерс ".

Съдът в град Казан удължи задържането й до 5 февруари. Не е избрана дата за процеса.

Курмашева е основана в Прага журналистка за Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), което се финансира от Конгреса на Съединени американски щати и е несъмнено от Русия като непознат сътрудник, което значи, че получава задгранично финансиране за активност, считана за политическа.

В изказване настоящият президент на RFE/RL Джефри Гедмин сподели: " Алсу прекара 45 дни зад решетките в Русия и през днешния ден нейното незаслужено, политически стимулирано задържане беше удължено.

" Призоваваме съветските управляващи неотложно да дават консулски достъп на Алсу, което е нейно право като жител на Съединени американски щати. Алсу би трябвало да бъде освободена и да се събере още веднъж със фамилията си. "

Курмашева има както американски, по този начин и съветски паспорти и е влезнала в Русия на 20 май, с цел да се оправи със фамилна неотложност, сподели RFE/RL. Докато чакала противоположния полет на 2 юни, тя била арестувана и паспортите й били иззети.
 Русия задържа публицист на Радио Свободна Европа
Русия задържа публицист на Радио Свободна Европа

Тя е упрекната, че не се е записала като задграничен сътрудник

Според правосъдните документи Курмашева е била санкционирана с 10 000 рубли  на 11 октомври, тъй като не е записала американския си паспорт при съветските управляващи. Седмица по-късно тя беше упрекната в нерегистрация като задграничен сътрудник, закононарушение, което носи до пет години затвор.

Терминът " задграничен сътрудник ", който има конотация на шпионаж от Студената война, се ползва в Русия за организации, публицисти, правозащитници и даже актьори и носи със себе си непоколебим държавен надзор и планина от администрация.

Курмашева е вторият американски публицист, арестуван в Русия от началото на войната в Украйна.

През март 2023 година службата за сигурност на ФСБ арестува репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович по обвинявания в шпионаж, които плануват до 20 години затвор. Гершкович, неговият вестник и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отхвърлиха да е разузнавач, а американският дипломат упрекна Москва в осъществяване на " заложническа дипломация ".
 В Русия въпреки всичко проверяват гърмеж на жп линията в Сибир
В Русия въпреки всичко проверяват гърмеж на жп линията в Сибир

До този миг публични съветски служби не са удостоверили нито за формираното дело и стартиралото разследване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР