Руски съд издаде присъди на петима души заради убийството на

...
Руски съд издаде присъди на петима души заради убийството на
Коментари Харесай

Русия осъди петима за убийството на Немцов, но поръчителите остават неизвестни

Руски съд издаде присъди на петима души поради убийството на опозиционера Борис Немцов през март 2015 година Съдебните заседатели заключиха, че петимата са отговорни като причинител на действието и съучастници в него.

Немцов бе убит на 27 февруари, пред Кремъл, няколко дни преди да оглави опозиционно шествие и да оповести отчет с изказвания за съветско военно присъединяване в спора в Украйна. В началото на март петимата бяха арестувани, а шести, за който се счита, че е бил забъркан - Беслан Шабатов - беше погубен при интервенцията за задържането му.

Заподозрените Заур Дадаев, Анзор и Шахид Губашеви, Темирлан Ескерханов и Хамзат Бахаев бяха упрекнати в осъществяване на поръчково ликвидиране и нелегално приемане, владеене и преместване на огнестрелно оръжие. За Дадаев се счита, че е индивидът, натиснал спусъка. И петимата бяха приети за отговорни по тези параграфи. По нито един от въпросите нямаше повече от четирима (от 12) заседатели, които да считат, че някой от обвинените е почтен, предава РИА " Новости ".
Според заседателите Дадаев, който е служил във чеченския батальон " Север ", персонално прострелял Немцов. Той употребил другите четирима като съучастници. На групата била обещана премия от близо 15 милиона рубли, или към 254 000 $, за убийството. Преди да убие опозиционния водач, той водил договаряния за заплащането, открил наблюдаване над Немцов и купил телефони на съучастниците, написа РБК.


© Sergei Karpukhin, Reuters

Анзор Губашев.

Анзор и Шашид Губашеви взели участие в планирането на следенето му и следили региона, до момента в който било осъществявано убийството. Темирлан Ескерханов обезпечавал сигурността на съучастниците и им оказал помощ да избягат от Москва, а Хамзат Бакаев взел участие в събирането на информация за Немцов, превозил нарушителите в автомобила си и дал краткотрайно жилище в Подмосковието за интервала, в който било подготвяно.

" Убийството не е разкрито "

Остава незнайно обаче кой е поръчал Немцов да бъде премахнат. Официален представител на Следствения комитет на Русия сподели, че следствието за поръчителя и организацията на убийството продължава против незнайни лица.

За уредник СКР смята Руслан Мухудинов, някогашен заместник-командир на батальона " Север ", който сега се търси. Според юристите, представляващи фамилията на Немцов, Олга Михайлова и Вадим Прохоров, не той, а директният му шеф в " Север ", Руслан Геремеев, е провел закононарушението. Източници на РБК настояват, че СКР два пъти се е опитвало да му предяви обвиняване, само че и в двата случая шефът на службата Александър Бастрикин е отказал да подпише документа.

Според Михайлова и Прохоров фактът, че остават незнайни поръчителите на убийството, които може да както " измежду висши длъжностни лица на Чеченската република, по този начин и на Руската федерация ", значи, че закононарушението въобще не е разкрито.

" Това е закононарушението на века, а те не са разпознали същинските уредници или тези, които са го поръчали, " сподели след съвещанието Прохоров пред кореспонденти, представен от " Ройтерс ". По думите му повода е, че съветското държавно управление " не е квалифицирано да проверява антуража на Кадиров ", имайки поради чеченския водач Рамзан Кадиров, до който съгласно фамилията на Немцов може да е доближен единият от поръчителите.

Жана Немцова, щерка на опозиционера, сподели, че желае Кадиров да бъде разпитан по случая. По други мотиви чеченският водач, който отхвърля каквато и да било връзка с убийството, е наричал Дадаев " същински съветски родолюбец ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:Убийството на Немцов (57)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР