Руски съд глоби 65-годишната Марина Новикова с 1 милион рубли

...
Руски съд глоби 65-годишната Марина Новикова с 1 милион рубли
Коментари Харесай

Руски съд глоби пенсионерка от Сибир с 1 млн. рубли заради антивоенна публикация

Руски съд санкции 65-годишната Марина Новикова с 1 милион рубли (12 400 долара) поради антивоенен пост в обществените медии, оповестен в дните след нашествието на Русия в Украйна. Сумата се равнява на размера на пенсиите за четири години.

Руският прокурор изиска от съда да осъди Марина Новикова на три години затвор за издание на " подправена “ информация за нашествието на Русия измежду своите 170 почитатели в Telegram през март 2022 година

Новикова е юрист и живее в региона на Томск. Тя сподели пред съда, че избира пандиза, тъй като няма пари да заплати санкцията. Средната годишна пенсия в региона на Томск е към 3100 $.

Руският президент Владимир Путин подписа през март 2022 година два законодателни акта, които всъщност криминализират всяка рецензия към армията и нахлуването в Украйна. Новикова е измежду първите, които са наказани по новото законодателство. Тези закони са част от набор от репресивни ограничения, които влязоха в действие след непровокираното навлизане в Украйна през февруари 2022 година

Публикацията на Новикова е обвързвана с диалог, който тя е провела с другарка, живееща в Киев. Тя е написала, че нейната другарка е спряла да се крие в бункера, тъй като „ това било прекомерно тежко за здравето й “. В поста се цитират думите на приятелката, която споделя, че, „ в случай че се случи по-лошо, тя е подготвена да почине, в случай че постройката й бъде ударена от съветска ракета “.

Новикова сподели, че в началото е била сюрпризирана, че малко хора са коментирали обявата й, само че в последна сметка е осъзнала, че те „ не желаят да схванат какво се случва в Украйна “.

Тя сподели, че един другар се обърнал против нея, ставайки очевидец на обвиняването, до момента в който други другари отказали да я защитят. Новикова сподели, че има прочут, който е стигнал до такава степен, че да отхвърли, че я познава. „ Направих всичко допустимо моите съграждани да ме чуят и да създадат верния избор да застанат на страната на положителното и светлината “, сподели Новикова преди изговаряне на присъдата.

След нахлуването в Украйна Кремъл се стреми да смаже всяко противоречие. През декември съд в Москва в разпространяване на така наречен фалшификации за съветската войска поради излъчено видео за убийствата на поданици на украинския град Буча.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР