Още 20 години затвор за руския критик Навални? Какво трябва да знаете

...
Руски съд е готов да произнесе присъдата си в процеса
Коментари Харесай

Руски съд е готов да произнесе присъдата си в процеса срещу задържания опозиционен лидер Алексей Навални, който е изправен пред множество нови обвинения в екстремизъм, които могат да го държат в затвора десетилетия.

Решението ще бъде обявено в петък на съдебен процес при закрити врата и идва, след като прокурорите поискаха 20-годишна присъда за Навални миналия месец.

В заключителните си изказвания 47-годишният Навални осъди войната на Русия в Украйна.

„[Русия] се върти в локва кал или кръв, със счупени кости, с бедно и ограбено население, а около нея лежат десетки хиляди хора, убити в най-глупавата и безсмислена война на 21 век ”, каза той.

В какво е обвинен Навални?

Навални, бивш адвокат, стана известен преди повече от 10 години, като разобличи широкомащабната корупция в страната си.

Той се върна в Русия през 2021 г. от Германия, където беше лекуван за това, което тестовете показаха, че е опит да бъде отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир.

Критикът на Путин е обвинен в измама – кражба на дарения за финансиране на незаконна кандидатура за президент – и обвинения, включително екстремизъм. Той вече излежава присъда от 11 години и половина затвор в наказателна колония с максимална сигурност в Мелехово, на 250 км (150 мили) източно от Москва.

Русия забрани организирането на предизборната кампания на Навални като част от репресиите срещу несъгласието, които започнаха доста преди конфликта в Украйна.

По-рано тази година двама ръководители на неговите регионални офиси, Лилия Чанишева и Вадим Останин, бяха осъдени съответно на седем години и половина и девет години по обвинения в екстремизъм – което Навални разкритикува като „абсурдна“ тактика за „да го накара още повече да мълчи“ .

Руските прокурори му предоставиха 3828 страници, описващи всички престъпления, за които се твърди, че е извършил, докато е бил в затвора, каза той.

Въпреки че от размера на томовете става ясно, че съм изтънчен и упорит престъпник, е невъзможно да се разбере в какво точно съм обвинен“, каза той.

По време на политическата си кариера и активизъм той е отхвърлял всички обвинения срещу него.

Какво казва Кремъл?

Докато правозащитни групи и западни правителства гледат на Навални като на политически затворник, Кремъл многократно отрича да се е опитвал да го убие и често отказва да коментира затварянето му, заявявайки, че това е „дело за съдилищата“.

Руският президент Владимир Путин не произнася името на своя враг и в миналото го е наричал „този господин“ и „берлинския пациент“.

През 2021 г. в интервю за NBC той нарече Навални „този човек“ и когато беше притиснат да спомене името му, каза „Не ме интересува“.

През април руски следователи свързаха Навални със смъртта на популярния военен блогър Владлен Татарски, който беше убит от бомба в кафене в Санкт Петербург.

Съюзниците на Навални отрекоха всякаква връзка.

Какви са условията на затвора на Навални?

Затвореният антикорупционен кръстоносец остава затворен в малка килия за един човек, наричана още „наказателна килия“, в наказателната колония.

Той ще продължи да прекарва последните си дни преди присъдата в тази килия.

Неговите сътрудници и поддръжници обвиниха затворническите власти, че не са успели да му осигурят подходяща медицинска помощ и изразиха загриженост за влошеното му здраве.

Но дори от затвора Навални продължава да общува със своите поддръжници.

Той изгради огромен брой последователи в социалните медии, като създаде видеоклипове, предоставящи доказателства за системна корупция сред руските елити, и комуникира за живота си в затвора с помощта на своя екип.

„Някой ден ще направя топ списък с най-добрите си моменти в затвора“, пошегува се той в изявление в социалните медии миналия месец.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР