Русия твърди, че няколко украинци са убити и задържани при осуетена саботажна операция

...
Руски официален представител заяви в четвъртък, че украинска саботажна операция
Коментари Харесай

Руски официален представител заяви в четвъртък, че украинска саботажна операция е била осуетена в Брянск, югозападна Русия, с няколко убити или заловени украинци.

Александър Богомаз, губернатор на Брянска област, която граничи с Украйна и Беларус, каза в канала си в Telegram, че двама от групата са загинали, а петима са били задържани в Навлинския район в сряда.

„Целта на диверсантите беше да извършат поредица от високопоставени терористични атаки срещу военни и енергийни инфраструктурни съоръжения“, каза Богомаз, твърдейки, че групата е съставена от войници от Украинската служба за сигурност (SBU), Главното разузнавателно управление и специалните части на Украйна.

В отговор на твърденията СБУ каза на CNN: „Ние не коментираме фантазиите на руските специални служби“.

 Спасители работят на място със сгради, повредени през нощта от руски дрон и ракетен удар, на фона на атаката на Русия срещу Украйна, в Киевска област, Украйна, 30 август 2023 г. Спасители работят на място със сгради, повредени през нощта от руски дрон и ракетен удар, на фона на атаката на Русия срещу Украйна, в Киевска област, Украйна, 30 август 2023 г. Държавна служба за извънредни ситуации на Украйна/Ройтерс

Богомаз каза още, че „всеки диверсант е имал със себе си внушителен багаж от различни оръжия: картечници американско производство с устройства за безшумна стрелба, мощни взривни устройства, голям брой гранати и патрони тип НАТО, устройства за нощно виждане“.

Руската държавна медийна агенция ТАСС разпространи видеозапис, показващ оръжията и другото оборудване, за което се твърди, че са конфискувани при операцията.

Междувременно руската национална гвардия съобщи, че двама нейни войници са били ранени при сблъсъците, според официалната руска информационна агенция РИА Новости.

Брянск граничи със Северна Украйна и Източна Беларус, близък съюзник на Москва, който помогна за улесняването на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година. Районът е бил обект на други трансгранични нападения.

Това е вторият предполагаем опит за саботаж от Украйна в региона този месец. Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) заяви на 16 август, че е спряла опит на украинска диверсионно-разузнавателна група да влезе в Брянск.

„ФСБ съвместно със сили на Министерството на отбраната на Руската федерация осуетиха опит за навлизане на територията на Руската федерация от украинска диверсионно-разузнавателна група в граничния Стародубски район на Брянска област“, ​​се казва в изявление на ФСБ. по това време, според ТАСС. „Четирима диверсанти бяха унищожени.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР