Руски ли е анексираният от Москва полуостров Крим и агресор

...
Руски ли е анексираният от Москва полуостров Крим и агресор
Коментари Харесай

Ваня Григорова отказа да каже дали смята Крим за руски, а Путин - за агресор

Руски ли е анексираният от Москва полуостров Крим и агресор ли е президентът на Русия Владимир Путин . Това са въпросите, на които кандидатката за кмет на София Ваня Григорова от локалната коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ отхвърли да отговори в в четвъртък.

На въпроса дали знамето на Украйна би трябвало да бъде на фасадата на Столична община Григорова отговори негативно и сподели, че единствено българското и европейското знаме имат място в българските институции.

Изказванията на Григорова идват в седмицата сред първия и втория тур на локалните избори. След като на 29 октомври тя завоюва, в неделя лявата кандидатка ще взе участие в балотажа за кмет на София против Васил Терзиев ,.

В сряда Григорова се опита да избегне три от въпросите на водещите в утринния блок на „ Нова телевизия “. Те бяха свързани с мнението на кандидатката за Крим, Путин и знамето на Украйна на фасадата на Столична община.
Григорова за Крим
В отговор на въпроса съветски ли е Крим Григорова сподели: „ Не знам Крим съветски ли е, не е ли съветски. Това, което виждам, е една война, която продължава към този момент две години. “

Тя засяга на Русия против Украйна, която стартира през февруари 2022 година

Полуостров Крим беше нелегално анексиран от Русия 8 години по-рано - през 2014 година Москва счита територията на Крим за своя, само че Общото заседание на Организация на обединените нации не признава това, наред с Европейския съюз (ЕС) и Съединени американски щати . Полуостровът е част от интернационално приетите граници на Украйна.

През 2021 година , по време на спор преди балотажа на президентските избори, актуалният президент Румен Радев .
Григорова за Путин
На въпроса дали счита Путин за агресор Григорова сподели: „ Може ли да не давам отговор за Путин в последна сметка? Защото аз съм претендент за кмет на столицата, аз не съм геополитик “.
Григорова за знамето на Украйна
Кандидатката на „ Българска социалистическа партия за България “ отговори ясно единствено на третия въпрос - дали украинското знаме би трябвало да участва на фасадата на Столична община.

„ Украинското знаме няма да стои на Столична община “, сподели тя, а като мотив за това уточни, че на българските институции би трябвало да се веят единствено български и европейски флагове.

През април 2022 година Столичният общински съвет (СОС) взе решение да издигне украинското знаме паралелно до българското на постройката на общината. Решението пристигна в символ на съпричастност с нападнатата от Русия страна.

През май 2022 година двама депутати от „ Възраждане “ на Украйна от фасадата, а през октомври тогавашният зам.-председател на СОС от националистическата „ Атака “ Борислав Иванов .

Въпросите за геополитическата ориентировка на Григорова бяха провокирани от обвинявания, че тя е подкрепяна от обвързани с Русия политици и последователи на Путин.

В обединението, която номинира Григорова за кмет, вземат участие Българска социалистическа партия, „ Левицата “ и „ Атака “, както и по-малки леви и проруски обединения - да вземем за пример Комунистическата партия на България , Партията на българските комунисти и „ Русофили за възобновление на отечеството “ .

Почетен ръководител на последната от тези партии е Николай Малинов . Той е упрекнат за шпионаж в интерес на Русия, а също така.

Самата Григорова и проруските си позиции. Тя неведнъж пази от съветската „ Газпром “ за България. Руската компания спря едностранно доставките след началото на войната на Москва в Украйна.

През август тази година кандидатката на Българска социалистическа партия се изяви и като една от в София.

Вторият тур от изборите за кмет на столицата ще се организира на 5 ноември и в него ще вземат участие Григорова и Терзиев. При първото гласоподаване Терзиев завоюва.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР