Руски хотел в Балчик настанява безплатно украински жени и деца,

...
Руски хотел в Балчик настанява безплатно украински жени и деца,
Коментари Харесай

Руски хотел в Балчик настани безплатно украински жени и деца, организират им и уроци по български

Руски хотел в Балчик настанява гратис украински дами и деца, бягащи от войната, а доброволци проведоха
образованието им по български език. Управителят на хотела и неговите притежатели са безапелационни, че хората не трябва да бъдат делени поради националността им.

Допреди 3 седмици Альона и приятелката й Наталия преподават украински на деца в родния си град Харков. Днес самите те взеха първия си урок по български език.

" Четвърти ден сме тук, дойдохме с децата. Имаме дребни деца, на 10 и 4 години. Групата ни е от 11 души, най-вече дами – майки и баби. Татковците останаха в Украйна, не ги пускат. Тук се усещаме чудесно, всичко е добре, одобриха ни топло, задушевно. Хранят ни, обгрижват ни, ухажват ни. Много сме признателни. Как е на български " Много благодаря "? Започнахме да учим български език и всичко доста ни харесва. Днес беше за първи път, само че мисля, че ще се оправим – времето ще покаже. Ние самите сме учители, по този начин, че учим, не забравяме украинския, учим български и мисля, че всичко ще се подреди ", споделя Альона.

Бежанците споделиха, че главната им грижа в този момент е да обезпечат образованието на децата си, по тази причина ще се възползват от всяка опция за акомодация.

" Ние сме от северната част на Харков. Всичко стартира от там на 24 февруари в 5 часа сутринта. Дъщеря ми е на 19 години, само че беше като дете, изпадна в истерия… събрахме небрежно всичко и бяхме принудени да тръгнем. Сега би трябвало да проумеем, че би трябвало да си намерим работа и сами да се погрижим за прехраната си. Не кроим далечни проекти. Но знаете ли какво е основното? Че децата в този момент спят умерено и 19-годишната ми щерка не ме държи за ръка и не споделя: „ Мамо, дай ръка! Мамо стрелят! Мамо какво става, още веднъж ли ни обстрелват?”. Сега това е най-важното! А по-нататък: щом главата е на мястото си, ръце и крайници имаме, считам, че всички ще се оправим ", споделя Наталия.

Общо 120 украински дами и деца са настанени тук, без значение, че е надхвърлен потенциалът на хотела. И без значение, че притежателят е руснак.

" Огромната част от популацията, които имат визия какво се случва, изрично не утвърждават това, което се случва при тях. Първото, което е даже се тормозят на нас да ни се обадят, тъй като ги е позор, поради обстановката. Просто зададох въпроса, той към този момент сподели: Да, мислил съм по въпроса. Аз съм изцяло „ за”. И това беше целият диалог. Оттогава единствено обсъждаме по какъв начин ще реагираме да се оправим със обстановката и нищо друго ", споделя Христо Желев, шеф на съветския хотел в Балчик.

Изхранването и обличането на бежанците към този момент е напълно обезпечено от доброволци и донори, като тези, които се
занимават с образованието по български език.

Вече над 1000 души са намерили безвъзмездна храна и заслон в хотели и частни домове единствено в Балчик, а до дни се чакат най-малко още 500. Хората от сектора са обезпокоени, че няма изясненост по какъв начин ще действат държавните решения, с които би следвало да им се окаже помощ, само че са уверени, че ще одобряват бежанци, до момента в който устоят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР