Руски астрофизици съобщиха, че са наблюдавали рядко събитие – на

...
Руски астрофизици съобщиха, че са наблюдавали рядко събитие – на
Коментари Харесай

Слънчевите петна изчезнаха

Руски астрофизици оповестиха, че са следили рядко събитие – на половината от Слънцето, обърната към Земята, няма нито едно слънчево леке. Според учените, въпреки да не може да се каже сигурно, по всяка възможност на противоположната страна също няма.

„ В момента на обърнатата към Земята страна на Слънцето не се следи нито едно леке. Дали има сега има петна и на противоположната страна на Слънцето е мъчно да се каже, само че изхождайки от фотоси на Слънцето отпреди две седмици, когато тази страна беше обърната към Земята, петна няма и там “, обявиха в известие от лабораторията за рентгенова астрономия към Физичния институт „ П. Н. Лебедев “ към Руската академия на науките, съобщи.

На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се трансформира, редувайки по-силни и по-слаби интервали. Веднъж на всеки 11 години броят на слънчевите петна доближава своя най-много, а почти по средата сред два пика има най-малко на слънчевата интензивност. В годините на оптималната активност на магнитното поле се следят най-вече петна и изригвания, които предизвикват магнитни стихии на Земята. На собствен ред „ интервалът на мъртвило “, или слънчевият най-малко, продължава към година, като идващият се чака да настъпи в края на 2018 година или първата половина на 2019 година

Според Сергей Богачев, основен теоретичен помощник към лабораторията, фактът, че година преди слънчевото „ мъртвило “ няма петна, приказва за това, че минимумът ще бъде изключително бездънен. По думите му, в случай че минимумът е бездънен, само че къс, той няма да окаже изключително влияние. Но в случай че той се удължи, то това може да докара до неподходяща обстановка.

Последният така наречен дребен ледников интервал в историята на Земята се следи в края на 17 в. и началото на 18 в. Той съответствува със слънчевия най-малко, когато интензивността на звездата се е задържала в най-ниската си точка в продължение на няколко десетилетия, а леке не е било следено в продължение на близо 50 година Този интервал е именуван още най-малко на Мундер.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР