Европейските държави съобщават за рязко увеличение на случаите на коклюш

...
Европейските държави съобщават за рязко увеличение на случаите на коклюш
Коментари Харесай

Здравна агенция на ЕС: Епидемия от коклюш обхваща Европа

Европейските страни оповестяват за внезапно нарастване на случаите на коклюш (магарешка кашлица) през 2023 година и първото тримесечие на 2024 година, като броят им е 10 пъти по-голям спрямо всяка от предходните две години, оповестява Българска телеграфна агенция.

Общо за интервала страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство са докладвали близо 60 000 случая, заяви Европейският център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC) в сряда, като 11 от тях са смъртни при бебета, а осем - при възрастни хора.

Коклюшът е бактериална зараза на белите дробове и дихателните пътища, която е ендемична в Европа. Тя може да бъде доста рискова за дребни бебета или възрастни хора.

Според ECDC даже в страни с високи равнища на имунизация се чакат по-големи епидемии от коклюш на всеки 3-5 години, макар че лекият спад в имунизацията по време на пандемията COVID-19 може да е бил фактор за увеличението на броя на заболелите. По време на пандемията и обвързваните с нея ограничавания на придвижването разпространяването на коклюш също е било доста едва, заради което растежът през днешния ден наподобява по-голям.

Въпреки това броят на заболелите към момента е исторически висок. През първите три месеца на 2024 година към този момент са регистрирани толкоз случаи, колкото са били приблизително за една година сред 2012 и 2019 година

Агенцията означи, че огромна част от популацията е пропуснало естественото повишение на имунитета си против коклюш, защото не е било изложено на него по време на пандемията.

Бебетата на възраст под шест месеца са изложени на необикновен риск от инфекцията.

„ Важно е да не забравяме, че животът е заплашен, изключително на нашите дребни деца. Доказано е, че имунизациите против коклюш са безвредни и ефикасни “, съобщи шефът на ECDC доктор Андреа Амон.

Повечето европейски страни рутинно ваксинират децата против коклюш, а доста от тях имунизират и бременните дами, с цел да предпазят бебетата. ECDC съобщи, че някои страни би трябвало да обмислят опцията за използване на подсилващи ограничения и при по-големи деца и възрастни, защото имунитетът им може да отслабне.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР