Руската централна банка отново рязко повиши лихвения си процент, след

...
Руската централна банка отново рязко повиши лихвения си процент, след
Коментари Харесай

Русия вдигна рязко основната лихва на фона на галопиращите цени

Руската централна банка още веднъж внезапно увеличи лихвения си %, откакто управляващите са под напън да забавят бързо възходящата инфлация и растящите цени на храните , осведоми " Франс прес ".

Инфлацията се повишава внезапно от месеци, като цените на храните скачат до небето, което е удар за доста руснаци с ниски приходи и малко спестявания.

На съвещание през днешния ден Банката на Русия увеличи главната си рента със 100 базисни пункта до 8,50 %.
 Растящите цени заплашват множеството фамилии в Русия с безрадостна Нова година
Растящите цени заплашват множеството фамилии в Русия с безрадостна Нова година

" Няма да честваме празниците. Какво ще сложа на масата? "

" Инфлацията се развива над прогнозата на Банката на Русия за октомври ", се показва в изказване на централната банка, като се прибавя, че е достигнала " шестгодишен връх " през октомври и ноември .

От банката прецизираха, че към 13 декември инфлацията е била 8,1 % и не изключи по-нататъшни покачвания.

" Ако обстановката се развие в сходство с базовата прогноза, Банката на Русия държи отворена вероятността за по-нататъшно повишение на главния лихвен % на идните си съвещания ", се акцентира в изказването.

След месеци на исторически ниска инфлация, потребителските цени започнаха да се повишават през март 2020 година, водени от спада в цената на рублата в разгара на пандемията от ковид.

Централната банка стартира да покачва исторически ниския си лихвен % същия месец.

Миналия месец шефът на Руската централна банка Елвира Набиулина предизвести, че възходящата инфлация е " същинска злополука " за страната и прикани държавното управление да предприеме дейности.

" Високата инфлация в действителност унищожава просперитета и е същинско злополучие, което прави хората по-бедни ", посочи Набиулина, която е една от дребното длъжностни лица, които от време на време подлагат на критика политиката на държавното управление.

Набиулина разкритикува ограниченията на държавното управление за ограничение на цените на някои артикули, както беше подредено от Путин .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР