Руската църква Св.Николай е българска собственост, не е освещавана от

...
Руската църква Св.Николай е българска собственост, не е освещавана от
Коментари Харесай

Митрополит Наум: Руската църква не е руска

Руската черква " Св.Николай " е българска благосъстоятелност, не е освещавана от съветски духовни лица и не може да бъде заключвана нито от съветската страна, нито от представители на съветската православна черква.

Това сподели някогашният основен секретар на Светия Синод, а понастоящем Русенски митрополит Наум.

В пост в профила си във Фейсбук митрополит Наум описа историята на храма и прикани Софийския митрополит незабавно да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят навреме и богослуженията в него.

" Храмът е издигнат с благословението на Св. Синод на Българската православна черква като легационна черква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. „ Раковски ” и ул. „ Московска ”.

Осветен е на 11 ноември 1914 година от нашия приснопаметен предходник и тогавашен председателстващ Св. Синод в София Доростолски и Червенски митрополит Василий (1847-1927), като в богослужението не са взели участие съветски архиереи, поради схизмата в която БПЦ се е намирала. Припомняме, че съветски архиереи не са взели участие и в освещаването на храм-паметника в с. Шипка през 1902 година по същите аргументи. ", написа той.

Напомняме, че след, упрекнати в шпионаж в интерес на Русия, съветската черква в София се оказа заключена. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи: " Тази остаряла съветска черква, която дълги години е била място, където руснаци и българи са се молили дружно, в този момент ще бъде затворена ".

Днес от съветското посолство в София оповестиха, че " решението за бъдещата орис на храма ще бъде взето от Руската православна черква ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР